Ubili 140 ljudi
123

Zvanične fotografije saslušanja terorista u Moskvi: Na njima vidljivi tragovi brutalnog mučenja

M. G.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Okružni sud u Moskvi je u nedjelju optužio četvoricu osumnjičenih za teroristička djela u vezi s napadom, navodeći ih kao Dalerdžona Mirzojeva, Saidakramija Rachabalizoda, Shamsidina Faridunija i Muhammadsobira Fayzova, prema službenom Telegram kanalu moskovskih sudova.
U njemu se navodi da će muškarcima, koje su ruski mediji identifikovali kao državljane bivše sovjetske republike Tadžikistan koji žive u Rusiji, biti određen istražni pritvor do 22. maja. Trojica od četvorice su se izjasnila krivima po svim optužbama, navodi se u saopćenju.

Nakon brutalnih videozapisa saslušanja osumnjičenih koji su kružili društvenim mrežama, slike iz sudnice koje su objavili ruski mediji pokazuju da je jedan osumnjičeni dovezen u invalidskim kolicima bez oka, drugi je imao zavoj na desnom uhu, treći je imao crnilo oko oka i poderanu plastičnu vrećicu oko vrata, a četvrti osumnjičeni s natečenim licem djelovao je dezorijentisano i borio se da drži oči otvorene.

[TWITTER]1772020142891061579[/TWITTER]

Napad u petak bio je najsmrtonosniji na ruskoj teritoriji od opsade škole u Beslanu 2004. godine, kada su islamistički militanti uzeli više od 1.000 ljudi za taoce. Tada je ubijeno više od 300 ljudi, više od polovine su bila djeca.

Dmitrij Medvedev, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća sigurnosti Rusije, rekao je da će Rusija ciljati one koji stoje iza smrtonosne pucnjave odakle god da su i ko god bili.

On je ranije govorio o potrebi susreta sa "sa smrću", a neki poslanici su počeli da raspravljaju o tome da li treba ponovo uvesti smrtnu kaznu.

Širom Moskve, bilbordi su nosili sliku jedne svijeće, datuma napada i riječi "žalimo".

Zemlje širom svijeta izrazile su saućešće zbog napada i uputile saučešće ruskom narodu.