Svijet
9

Zvanična Moskva: Ako bude potrebno, nuklearno oružje možemo postaviti i na Krim

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
U izjavi Ministarstva vanjskih poslova Rusije danas je rečeno kako Moskva ima pravo da raspolaže nuklearnim oružjem na svojoj teritoriji, uključujući i Krim.

"Rusija očigledno zadržava pravo, ukoliko to bude potrebno, da repozicionira nuklearno oružje bilo gdje unutar svoje teritorije koja uključuje i Krimski poluotok", rekao je Mhail Uljanov, predstavnik Ministarstva vanjskih poslova i direktor Odjeljenja za ograničenje i kontrolu oružja.

Njegova izjava koju je danas dao za RIA Novosti dolazi kao odgovor ukrajinskom ministru vanjskih poslova Pavlu Klimkinu. Naime, Klimkin je izjavio kako bi eventualno smještanje nuklearnog arsenala na Krim bilo direktno kršenje Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja.

"Bilo kakva aktivnost ili znak koji ukazuje da Rusija razmatra postavljanje nuklearnog oružja na Krim smatrat će se teškim kršenjem međunarodnog prava. Ukoliko se to desi, međunarodna zajednica morat će reagovati odlučno", rekao je Klimkin.

Također, rusko ministarstvo naglasilo je da proturaketni štit SAD-a i dalje predstavlja veliku prepreku u odnosima Moskve i Washingtona.