Njemačka
29

Žustra rasprava u Bundestagu: Scholz se raspravljao sa opozicijom, spomenuo i AfD

V. K.
Olaf Scholz u Bundestagu (Foto: EPA-EFE)
Olaf Scholz u Bundestagu (Foto: EPA-EFE)
Na sjednici njemačkog Bundestaga koja se održava danas u veliku raspravu ušli su kancelar Njemačke Olaf Scholz te lider opozicione stranke CDU Friedrich Merz.
Tokom rasprave koja se odnosila na aktuelno političko i ekonomsko stanje u Njemačkoj, Scholz se obratio zvaničnicima te je predložio formiranje "pakta za Njemačku" koji bi bio fokusiran na modernizaciju države, a koji bi uključivao kako vlast tako i opoziciju.

"Sve vladine agencije trebaju pokazati više brzine i hrabrosti kako bi zemlju učinile bržom, modernijom i sigurnijom. Građani su umorni od ovog zastoja, a i ja sam. Samo ćemo se zajedno moći riješiti birokratije, averzije prema riziku i malodušnosti koja se godinama i decenijama taloži u našoj zemlji", rekao je Scholz.

U svom govoru, njemački kancelar se direktno obratio i lideru CDU-a.

"Potreban nam je nacionalni napor. Udružimo snage. Za saveznu vladu mogu čvrsto obećati. Idemo naprijed svom snagom, u izgradnju novih stanova i kuća, modernizaciju, digitalizaciju i konkurentnost kompanija", poručio je kancelar.

Nakon toga, riječ je uzeo i Merz te je rekao kako su ljudi umorni od klimatske politike koju vodi aktuelna vlada.

Također, kritikovao je poziciju Ministarstva odbrane i njemačke vojske.

"Oni su neželjeno dijete koje se nalazi između SPD-a i Zelenih i uskoro će se suočiti sa dalekosežnijim strukturnim nedostatkom sredstava. Najkasnije do 2027. godine u budžetu za odbranu ostat će praznina od najmanje 30 milijardi eura. Vlada trenutno nema pojma kako će to popuniti", ističe Merz.

Tokom svog govora, njemački kancelar Scholz osvrnuo se i na političko djelovanje krajnje desnice tj. AfD-a.

"Samoproglašena alternativa zapravo je komanda za rušenje naše zemlje. Demokratske stranke moraju zajedno raditi protiv snaga koje žele politički profitirati od scenarija zastrašivanja", naglašava kancelar.

Upozorio je i na povratak nacionalizma za kakav se zalaže AfD.

"Naš prosperitet je veoma usko povezan sa EU. Zato zahtjevi za novim barijerama između država članica, demontažom Evropske unije i radikalnim razbijanjem blagostanja, nisu ništa drugo do bezobzirno uništavanje prosperiteta", zaključio je Scholz.