Svijet
0

Zuroff traži istragu o doktoru zvanom "Smrt"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Izraelsko predstavništvo Centra Simon Wiesenthal , koji se bavi lovom na naciste, saopćilo je danas da je njemačka ambasada u Kairu znala da ozloglašeni ratni zločinac Aribert Heim, poznat pod nadimkom doktor Smrt, živi tamo, a nije ništa učinjeno da bude uhvaćen.

Lovci na naciste pozvali su zato vladu u Berlinu da istraži propust njemačkih zvaničnika da ga traže, prenose izraelski mediji izvještaje Reutersa.

Agencija podsjeća da je Heim tražen zbog ubistva stotina zatočenika koncentracionih logora smrtonosnim injekcijama u srce.

Njemačka TV stanica ZDF i "New York Times" objavili su nedavno da je on umro u egipatskoj prijestolnici 1992. u 78. godini.

Glavni lovac na naciste Efraim Zuroff zatražio je da njemačko ministarstvo vanjskih poslova istraži ulogu svoje ambasade u Kairu. U saopćenju Zuroff je naveo da su zvaničnici, vjerovatno, znali da je dr Smrt u Kairu još početkom osamdesetih godina, kada je produžio boravišnu dozvolu.

"Istraga ZDF-a i 'NewYork timesa' je dokazala da je Heim dugo živio u Egiptu i da je vrlo moguće da su zvaničnici u njemačkoj ambasadi to znali", kazao je Zuroff.

U saopćenju se zaključuje da su morali znati za njega sigurno kada je umro.

Heimov sin Rudiger rekao je u intervjuu njemačkoj TV da mu je otac umro od raka. Portparol njemačkog ministarstva vanjskih poslova najavio je da će se optužbe razmotriti.

"Shvatamo vrlo ozbiljno ono što je Centar "Simon Wiesenthal" rekao i pomno ćemo proučiti postavljena pitanja", rekao portparol na konferenciji za novinare.

Heimu se izgubio trag još 1962. kada je izbjegao hapšenje od njemačke policije.

Jedan je od najtraženijih nacista koji se smatraju odgovornim za ubistvo šest miliona Jevreja u holokaustu u Drugom svjetskom ratu.Bio austrijski doktor u jedinicama Š-a i tvrdi se da je vadio organe žrtava bez anestezije. Lobanju čovjeka kome je odsječena glava koristio je kao teg za hartiju.

Uhvatile su ga američke snage krajem rata, ali su ga pustile 1947. Radio je kao ljekar u Zapadnoj Njemačkoj dok nije skrenuo pažnju istražitelja ratnih zločina, pa je pobjegao.