{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Župljanin se izjašnjava o krivici 21. jula

F
FENA
10.7.2008. u 17:16
0
0
Župljanin se izjašnjava o krivici 21. jula
0
Župljanin se izjašnjava o krivici 21. jula
Foto: AP
Stojan Župljanin, bivši najviši policijski funkcioner u Autonomnoj oblasti Krajini, pojavit će se u sudnici Haškog tribunala u ponedjeljak 21. jula kada bi trebalo da se izjasni o krivici po optužnici koja ga tereti za ratne zločine na području BiH 1992. godine, najavio je danas ICTY.
U prvom pojavljivanju pred Tribunalom, 23. juna, Župljanin je odbio da se izjasni o krivici pozivajući se na pravo da o krivici može da se izjasni u roku od narednih 30 dana. Župljanin je tada rekao da će se izjasniti naknadno, pošto još nije dobio optužnicu, a predsjedavajući sudija je uvažio njegov zahtijev i odložio izjašnjavanje.

Župljanin je uhapšen 11. juna u Pančevu, a u Haški tribunal je prebačen 21. juna. Tužilaštvo Haškog tribunala je 17. decembra 1999. godine podiglo optužnicu protiv Župljanina zbog krivičnog djela zločina protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja rata na teritoriji Bosne i Hercegovine 1992. godine.

Župljanin, bivši najviši policijski funkcioner u Autonomnoj oblasti Krajini, u sjeverozapadnoj Bosni tokom ratnih dejstava u periodu 1992-1995. godine i bivši savjetnik nekadašnjeg lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića, tereti se za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je imao za cilj da se s tog područja tokom 1992. godine eliminišu i trajno uklone bosanski muslimani i Hrvati.

Haško tužilaštvo ga tereti za ubistvo, progon, mučenje i deportaciju nesrpskih civila, kao i za bezobzirno razaranje gradova, sela i vjerskih objekata u brojnim mjestima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: