Svijet
0

Žučne rasprave između Bijele kuće i Kongresa

FENA
Demokratski lideri Kongresa i dužnosnici Bijele kuće, tokom susreta organiziranog u Kongresu u petak, nisu uspjeli postići kompromis o finansiranju vojnih operacija u Iraku.

"Malo je reći da sam razočaran susretom", rekao je šef demokratske većine u Senatu Harry Reid nakon jednoiposatnih razgovora.

Dvije strane su razgovarale u uredima predsjednice Zastupničkog doma Nancy Pelosi radi razmatranja uvjeta sporazuma koji bi omogućio da se izglasa a zatim objavi prijedlog zakona za finansiranje operacija Pentagona u Iraku i Afganistanu do kraja godine.

U petak, dva rješenja koja su iznijeli demokrati da se izađe iz "ćorsokaka" nisu dali rezultate.

Demokrati insistiraju da svi "ciljevi sporazuma budu povezani s posljedicama", dok je Bijela kuća odbacila ideju o uvjetovanju povlačenja američkih trupa s rezultatima iračke vlade.

Pelosi je saopćila da su demokrati predložili Bushu da obavezno Iračanima nametne "posljedice" ako ne uspiju da ispune ciljeve, ali je ovaj prijedlog odbačen.

Generalni sekretar Bijele kuće Joshua Bolten je ponovio protivljenje Bijele kuće svakom vremenskom planu o povlačenju. "Rok za povlačenje upućuje loš signal našim protivnicima, saveznicima, a najviše našim trupama na terenu", rekao je on.

Drugi demokratski prijedlog, koji nudi povlačenje svih troškova unutar prijedloga zakona, također je odbacila Bijela kuća, rekla je Pelosi, optuživši Busha da odbija da "snosi i najmanju odgovornost za ono što se dešava u Iraku".

Razgovorima su također prisustvovali lider republikanaca Senata Mitch McConnel, direktor budžeta Rob Portman i savjhetnik za nacionalnu sigurnost Stephen Hadley.