Svijet
0

Žrtve vrućine u Sjedinjenim Državama

FENA
Val vrućina koji je prije 19 dana pogodio Kaliforniju, na jugozapadu Sjedinjenih Država, ne popušta ni u ponedjeljak, a u nedjelju su zabilježene temperature i preko 40 stepeni Celzijusa, dok je od vrućine umrlo najmanje četvero ljudi.

Visoke temperature su zabilježene u skoro cijeloj Kaliforniji i izazvale su kolaps sistema za rashlađivanje, pa je tako jedan pacijent umro u bolnici kada je sistem prestao da radi.

U nedjelju popodne u Kaliforniji je zbog velike potrošnje električne energije oko 170.000 privatnih kuća i poslovnih zgrada ostalo bez struje, dok je oko 800.000 stanovnika te države ostalo bez struje bar na neko vrijeme.

U Palm Springsu su izmjerena čak 52 stepena, a u dolini San Fernanda, u blizini Los Angelesa, izmjerena su 43 stepena, prenosi Reuters.

U sjevernoj Kaliforniji, u Sacramentu, izmereno je rekordnih 42,7 stepeni, u centru samog Los Angelesa 36 stepeni, dok je u Stocktonu, u centralnoj Kaliforniji, izmjereno čak 46 stepeni, pa je u tome gradu evakuirano oko 100 pacijenata iz bolnice u kojoj je klimatizacija prestala raditi.

U Misuriju i Ilinoisu, u centralnom dijelu SAD-a, Crveni križ je pružio utočište ljudima iz 750 domova koji su ostali bez struje i podijelio 50.000 obroka.

Za danas se prognozira malo zahlađenje i oblačno vrijeme, piše "Los Angeles Times", pa će se temperatura duž južne Kalifornije spustiti na 27 do 32,2 Celzijusa.