|

Žrtve vrućine u Sjedinjenim Državama

Žrtve vrućine u Sjedinjenim Državama
0
F
FENA
24.7.2006. u 13:06
0
komentara
0

dijeljenja
Žrtve vrućine u Sjedinjenim Državama
Val vrućina koji je prije 19 dana pogodio Kaliforniju, na jugozapadu Sjedinjenih Država, ne popušta ni u ponedjeljak, a u nedjelju su zabilježene temperature i preko 40 stepeni Celzijusa, dok je od vrućine umrlo najmanje četvero ljudi.
Visoke temperature su zabilježene u skoro cijeloj Kaliforniji i izazvale su kolaps sistema za rashlađivanje, pa je tako jedan pacijent umro u bolnici kada je sistem prestao da radi.

U nedjelju popodne u Kaliforniji je zbog velike potrošnje električne energije oko 170.000 privatnih kuća i poslovnih zgrada ostalo bez struje, dok je oko 800.000 stanovnika te države ostalo bez struje bar na neko vrijeme.

U Palm Springsu su izmjerena čak 52 stepena, a u dolini San Fernanda, u blizini Los Angelesa, izmjerena su 43 stepena, prenosi Reuters.

U sjevernoj Kaliforniji, u Sacramentu, izmereno je rekordnih 42,7 stepeni, u centru samog Los Angelesa 36 stepeni, dok je u Stocktonu, u centralnoj Kaliforniji, izmjereno čak 46 stepeni, pa je u tome gradu evakuirano oko 100 pacijenata iz bolnice u kojoj je klimatizacija prestala raditi.

U Misuriju i Ilinoisu, u centralnom dijelu SAD-a, Crveni križ je pružio utočište ljudima iz 750 domova koji su ostali bez struje i podijelio 50.000 obroka.

Za danas se prognozira malo zahlađenje i oblačno vrijeme, piše "Los Angeles Times", pa će se temperatura duž južne Kalifornije spustiti na 27 do 32,2 Celzijusa.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.