Svijet
17

Žrtve napada u Briselu bili su penzioneri, radnici, beskućnici...

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Žrtve napada na aerodrom i metro u Briselu bili su studenti, radnici, penzioneri, čak i beskućnici čiji je dom bio aerodrom. Polovina žrtava su Belgijanci, a ostatak čine ljudi iz zemalja širom svijeta.

Janina Panasewicz imala je avionsku kartu za 23. mart kada je planirala posjetiti muža i djecu u Poljskoj za Uskrs. Ubijena je 22. marta u bombaškom napadu na metro u Briselu. Panasewicz (61) je živjela i radila u tom gradu više od deset godina, a bila je u svakodnevnom kontaktu preko Skypea s mužem Waldemarom, inače muzičarom.

U njenom rodnom gradu Wegrowu u istočnoj Poljskoj, Panasewicz je minutom šutnje odata počast, rekao je zamjenik gradonačelnika Wegrowa Reszek Redosz. Panasewicz je bila cijenjena među prijateljima, a nadimak joj je bio Grazyna.

Nakon karijere frizerke, Marie Lecaille otišla je u penziju. 68-godišnjakinja je poginula u bombardiranju u metrou u Briselu, izjavila je njena porodica. Njene sestre su za list L'Union izjavile kako je Marie bila dinamična osoba, borac za humanitarni rad i kreativne aktivnosti i uvijek je željela više od života. Rođena u gradiću na belgijsko-francuskoj granici, Lecaiile je živjela u Briselu već dugi niz godina s mužem, penzioniranim policajcem Jeanom Dupontom. Voljela je igrati golf i putovati, a najviše je uživala na Kanarskim otocima, kaže njena porodica. Iza nje je ostala kćerka i dvije unuke.

Nakon što je Rosario Valcke ostao bez posla, njegov dom je bila dvorana na briselskom aerodromu. Dvadesetdrugog marta je izgubio život kada su bombaši samoubice napali aerodrom i metro. Belgijski mediji su saopćili da je 56-godišnjak doručkovao samo nekoliko metara od mjesta eksplozije. Njegova majka Nicole Hamel izjavila je kako joj se srce slomilo nakon što je potvrđena smrt njenog sina. Valcke je prošle godine ostao bez posla u skladištu i morao je iseliti iz stana.

Umjesto da spava na ulici, on je izabrao terminal na aerodromu. Njegova majka kaže da je uprkos problemima zadržao pozitivan stav te da je redovno išao na razgovore za posao.