Svijet
0

Žrtve Fritzlovog terora zahvaljuju na podršci

Sarajevo-x.com
Porodica Austrijanca, optuženog za silovanje kćerke, koju je državo 24 godine zatočenu u podrumu, je odlučila oglasiti se prvom porukom upućenom javnosti.

Kćerka Josepha Fritzla, Elisabeth, njeno petero djece i majka Rosemarie su napisale poruku kojom se svima zahvaljuju na podršci.

Policija je ranije izvijestila da je sedamdesettrogodišnji Fritzl silovao kćerku Elisabeth koju je držao zatočenu u podrumu u Amstettenu, Donja Austrija, dugi niz godina.

Josef Fritzl je izjavio da je bio vođen ovisnošću koja se izmakla kontroli.

On je sa svojom kćerkom roditelj sedmero djece, od kojih je jedno umrlo, troje ih je bilo zadržano u podrumu, a preostalo troje su kao usvojena Fritzlova djeca živjela u njegovom domu.

Na posteru, koji je izložen na jednom izlogu u gradu, ispisane su poruke članova porodice.

Na glavnoj poruci na posteru piše: “Mi, cijela porodica, bismo željeli iskoristiti ovu priliku i zahvaliti vam se što ste suosjećali sa našom sudbinom. Vaše saučešće nam pomaže da se izborimo sa teškim vremenima i pokazuje nam da postoje dobri i pošteni ljudi”.

U jednoj poruci, Elisabethin osamnaestogodišnji sin, koji je bio zatočen u podrumu i koji, do oslobađanja u aprilu, nije vidio dnevno svjetlo, piše kako po prvi put uživa u suncu, čistom zraku i prirodi.

Austrijski časopis Kurier je objavio da su stanovnici Amstettena čitali poster sa suzama u očima.

Foto: BBC
Foto: BBC

Fritzlov zločin je ugledao svjetlo dana kada se najstarija Elisabethina kćerka, devetnaestogodišnja Kerstin razboljela. Nakon što joj je bilo dopušteno da napusti podrum, primljena je u bolnicu u Amstettenu, gdje se nalazi u stanju vještačke kome.

O Elisabeth i preostalo petero djece brinu se na psihijatrijskoj klinici austrijske vlasti, koje štite njihovu privatnost.