Mađarska
0

Žrtve crvenog blata traže odštetu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Žrtve otrovnog crvenog blata koje je početkom oktobra iscurilo iz jednog skladišta i Mađarskoj izaći će 19. novembra u Devecseru na demonstracije, uprkos zabrani policije, kako bi tražile odštetu, izjavio je u srijedu glasnogovornik Geza Csenki.

"Zahtijevat ćemo potpuno obeštećenje za sve. Naši životi su uništeni, a sada oni hoće da ograniče naša prava. To nećemo dopustiti", izjavio je Csenki za mađarsku novinsku agenciju MTI.

Policija nije dala zeleno svjetlo za demonstracije pravdajući se da je u okolini Devecsera, jednog od lokaliteta koja su najviše pogođena katastrofom, do kraja godine na snazi vanredno stanje.

Nakon nesreće je osnovan fond za obeštećenje u kojem ima 4,5 miliona eura, saopćila je u u utorak mađarska vlada.

Podijeljeno je samo 150.000 eura jer vlada želi najprije da zna da li žrtve žele ostati u poplavljenim selima ili će otići.

"Nismo dobili dovoljno informacija o tome u kakvom će stanju biti ova mjesta u budućnosti. Država treba da nam isplati sva obeštećenja i ako to može, uzme novac i od odgovornih", ocijenio je Csenki.

Rezrvoar tvornice boksita u Ajki, 160 kilometara zapadno od Budimpešte, provalio se 4. oktobra i oko 700.000 kubnih metara otrovnog crvenog blata se izlilo na okolna sela izazvavši smrt deset osoba i ekološku katastrofu.