AUSTRIJA
0

Žrtva incesta tražit će kompenzaciju

Sarajevo-x.com
Austrijanka Elisabeth Fritzl, koju je zatočio otac i držao u podrumu 24 godine i koja je rodila njihovo sedmero djece, mogla bi tužiti oca i tražiti od njega kompenzaciju, izjavio je odvjetnik Fritzlove.

Sedamdesettrogodišnji Fritzl držao je Elisabeth i troje od ukupno šestero djece u podrumskom zatvoru bez prozora skoro jednu četvrtinu vijeka. Preostalo troje djece su odgajali Fritzl i njegova supruga u zajedničkom domu, koji se nalazi iznad podruma.

Odvjetnik Christoph Herbst je izjavio da će zahtijevati kompenzaciju od Fritzla, na čije ime se vodi ukupno četiri ili pet nekretnina, i kompenzacija bi bila namijenjena svima koji su bili zatvoreni u podrumu.

Uz Fritzlovu imovinu stoje i dugovi i nejasno je koliko će novca ostati na kraju, izjavio je odvjetnik.

“Sada moramo ocijeniti njegovo finansijsko stanje i otkriti da li ima ikakvo bogatstvo i da li se isplati započinjati ovu proceduru”, izjavio je Herbst za Reuters.

Odvjetnik je dodao i da ima dojam da je viktimizirana porodica u međusobno skladnim odnosima.

Po prvi put ujedinjeni prije sedmicu dana, Elisabeth Fritzl, njeno petero djece i majka Rosemarie se nalaze na njezi u bolnici u Amstettenu, oko 130 km zapadno od glavnog grada Austrije, Beča.

Slučaj je izašao na vidjelo nakon što je najstarije dijete iz incestuozne veze, devetnaestogodišnja kćerka obolila i nakon što je prevezena u bolnicu prije više od dvije sedmice. Ona se nalazi u stanju, vještačkim putem izazvane, kome i priključena je na aparate za disanje.

Jedno dijete je umrlo ubrzo nakon što je bilo rođeno i Fritzl, koji sa suprugom Rosemarie ima sedmero djece, je spalio ostatke djeteta u peći.

Odvjetnici ispituju Fritzla za slučaj silovanja, incesta, prinude i za smrt malog djeteta, objavio je Reuters.