Svijet
0

Zračni napad izraelske vojske u pojasu Gaze

FENA
Izraelske zračne snage napale su dva cilja na sjeveru pojasa Gaze, saopćila je u srijedu rano jutros vojska, potvrdivši direktne pogotke. Napad je bio odgovor na rakete ispaljene na Izrael tokom prethodnog dana, i pored dogovora o prekidu vatre postignutog, posredstvom Egipta, poslije četvorodnevne eskalacije nasilja u kojoj je poginulo 26 Palestinaca.

Palestinska policija je rekla da je izraelski borbeni avion F-16 ispalio dvije rakete na farmu sjeverno od grada Gaze i da je izazvan požar koji se proširio na susjednu kuću. Nema izvještaja o žrtvama.

Palestinska novinska agencija VAFA izvjestila je prethodno da je izraelska vojska otvorila vatru za vrijeme sahrane u Džabaliji na sjeveru pojasa Gaze, blizu granice Izraela, povrijedivši tri osobe.

Izraelska vojska je saopćila da su vojnici koji operišu blizu sigurnosne ograde prema Gazi primjetili pedesetak Palestinaca kako se okupljaju u blizini i u skladu s pravilima službe ispalili pucnje upozorenja. U saopćenju se dodaje da prema prvim izvještajima nema povrijeđenih, prenose agencije.