Svijet
0

Zoelick o prioritetima zasjedanja Svjetske banke

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Proljetno zasjedanje Svjetske banke (WB) i Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF) prvi je veliki globalni skup nakon susreta na vrhu G-20, koje nudi priliku da svih 185 zemalja članica ocijene njegove rezultate i osiguraju da se čuje njihovo mišljenje o tome, izjavio je u četvrtak predsjednik WB-a Robert Zoellick.

Sastanci na vrhu skupine G-20 u Washingtonu u novembru 2008. i u Londonu u početku aprila bili su korisni za početak rješavanja nekih od globalnih finansijskih pitanja. Učinjeni su koraci prema osiguravanju od globalnih finansijskih rizika, no i dalje se moraju ispuniti obećanja, kazao je Zoelick na brifingu za novinare uoči sutrašnjeg početka proljetnog zasjedanja WB-a i MFF-a u Washingtonu.

Naglasio je kako je jednako važno pomoći zemljama u razvoju, realno gospodarstvo kojih su pogodili drugi i treći val krize. Upozorio je da se ne smiju ponavljati pogreške iz prošlosti, kad su finansijske krize pogodile Latinsku Ameriku 80-ih, a Aziju 90-ih godina prošlog stoljeća, i kad je "rasprava o brojkama ušutkala raspravu o ljudima". Osnovna zdravstvena skrb, prehrana i proračuni za obrazovanje oštro su srezani i izbili su socijalni nemiri, a siromašni su najviše stradali, kazao je.

"Ovaj put se mora osigurati da vlade mogu štititi svoje socijalne programe i finansirati djelotvornu sigurnosnu mrežu", rekao je Zoelick, najavivši da će WB utrostručiti pomoć za programe sigurnosnih mreža, kao što su prehrana djece u školama, novčana pomoć najugroženijima i slično.

Predsjednik WB-a naglasio je da se moraju podržati ulaganja u infrastrukturu, jer njihov izostanak ima dugoročno negativne posljedice. Upozorio je na negativne primjere fiskalnih prilagodba na račun infrastrukture u Latinskoj Americi, Karibma i Indoneziji 90-ih te na pozitivan primjer Kine, kojoj je stalno ulaganje u infrastrukturu stvorilo temelje za snažan rast.

Svjetska banka je u četvrtak objavila da će povećati ulaganja u infrastrukturu za 45 milijarda dolara u iduće tri godine, kako bi se osigurali temelji za brz oporavak od svjetske gospodarske krize.

"Ulaganja u infrastrukturu mogu biti osnova za nova radna mjesta, održiv gospodarski rast i prevladavanje siromaštva, te pomoći da se pokrene oporavak gospodarstva od krize", naglasio je Zoelick.

Podsjetivši na prošlogodišnji krizu s hranom, kazao je kako se ne smije zanemariti ni poljoprivreda, te je najavio da će WB utrostručiti podršku toj djelatnosti s četiri milijarde dolara u 2008. na 12 milijarda u iduće dvije godine, uključivo i dvostruko veću pomoć poljoprivredi u Africi s 450 na 800 milijuna dolara.

Zoelick je istaknuo da se u odgovoru na krizu ne bi smjele provoditi protekcionističke mjere, jer je, kao drži, one samo pogoršavaju.

Od samita G-20 u Londonu prije tri sedmice devet je zemalja poduzelo ili razmatra 23 mjere ograničenja trgovine ne štetu drugih zemalja, kazao je. Četiri zemlje G-20 ukinule su ograničenja i zato im treba odati priznanje, no neke su "jednom rukom ukidale ograničenja, a drugom ih uvodile".

Kako se recesija produbljuje, čelnici će biti izloženi sve jačem pritisku da zaštite domaće tržište, a time se kriza pogoršava, upozorio je Zoelick.

Također je najavio da će se na trodnevnu skupu u Washingtonu razmatrati i pokrenute reforme glasačkih prava unutar Odbora guvernera WB-a, tako da evropske zemlje i SAD ustupe dio nadzora novim gospodarstvima, koja će preuzeti više odgovornosti.

Istaknuvši da je to odluka za vlade država članica, prenosi Hina, Zoelick je rekao kako očekuje da će te odluke biti "hrabre i dalekosežne".