{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Znatan napredak u saradnji Irana i IAEA

F
30.8.2007. u 22:34
0
0
Znatan napredak u saradnji Irana i IAEA
0
Znatan napredak u saradnji Irana i IAEA
Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) sa sjedištem u Beču ocijenila je da je saradnja Irana s Agencijom oko atomske aktivnosti Teherana doživjela "znatan napredak", što bi moglo onemogućiti američka nastojanja da nametnu nove sankcije Teheranu, javio je AP.
U izvještaju IAEA se navodi, međutim, da je Iran nastavio da razvija svoj program obogaćivanja urana, što odražava inaćenje Islamske republike Vijeću sigurnosti UN-a, ali da se to obogaćivanje, pa i izgradnja reaktora na plutonij, odvijaju "sporije nego što se to očekivalo".

Program obogaćivanja urana u Iranu odvija se "znatno ispod kapaciteta i daleko je od proizvodnje nuklearnog goriva u znatnim količinama", navedeno je u povjerljivom izvještaju IAEA-e na koji se danas poziva Reuters.

Riječ je o izvještaju koji će biti razmatran zajedno s planom o daljoj saradnji, 10. septembra na sastanku upravnog odbora IAEA-e, koja u svom sastavu ima 35 zemalja članica.

Stručnjak za nuklearna pitanja Iraka izjavio je u Teheranu iračkoj nacionalnog agenciji Irna da zaključi IAEA-e "stavljaju tačku na sve neosnovane američke optužbe protiv Irana oko reprocesuiranja plutonija".

Pomoćnik generalnog direktora IAEA-e Oli Heinonen, koji je postigao sporazum o saradnji s iranskom stranom, podvukao je značaj sporazuma, dodajući da se od Irana još uvijek traži da u potpunosti ispuni svoje obaveze.

"Sve dok ne bude jasne odluke Irana o obustavljanju aktivnosti obogaćivanja urana ...tu je rezolucija o sankcijama", izjavila je i predstavnica francuskog ministarstva vanjskih poslova u Parizu Pascal Andreani.

U izvještaju generalnog sekretara IAEA-e Mohameda ElBaradeija koji je povjerljivog karaktera stoji da je Iran prihvatio da odgovori na konačna pitanja eksperata IAEA-e u novembru.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: