Tommiejev zakon
538

Zlostavljanje životinja u Virdžiniji od sada je krivično djelo, kazna i do pet godina zatvora

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Virdžinija je uvela novi zakon koji zlostavljanje životinja tretira kao krivično djelo. Ovaj zakon je donesen nakon što je ranije ove godine pas Tommie poliven benzinom i zapaljen.

Ko god bude zlostavljao i ugrožavao životinje te im nanio bilo kakav oblik boli, bit će kažnjen do pet godina zatvora i novčanom kaznom od 2.500 američkih dolara.

Novi zakon je u ponedjeljak potpisao guverner Ralph Northam, a najveći podsticaj za donošenje ovog zakona bilo je bizarno ubistvo psa Tommieja, koji je živ izgorio nakon što su ga polili benzinom, zavezali za stub i ostavili da umre. Još jedan od šokantnih događaja je ranjavanje psa kojeg je vlasnica isjekla mačetom i ostavila da iskrvari.

Ovaj zakon će se od sada zvati Tommiejev zakon. Osoba koja je zapalila nesretnog psa nikada nije pronađena, a država je ponudila nagradu od 25 hiljada dolara onome ko da više informacija o počinitelju.

Vlast se izjasnila o oba slučaja zlostavljanja te su kazali da im je žao što se nešto ovakvo desilo, ali i da im je drago što je sve to dovelo do donošenja zakona koji brani životinje.