Seksualno nasilje
0

Zlostavljani američki izviđači će dobiti odštetu od 850 miliona dolara

SRNA
Udruženje američkih izvođača optuženo za seksualno nasilje (Foto: EPA-EFE)
Udruženje američkih izvođača optuženo za seksualno nasilje (Foto: EPA-EFE)
Udruženje američkih izviđača postiglo je sporazum o poravnanju u vrijednosti od 850 miliona dolara sa skoro 60.000 ljudi povodom navoda o seksualnom zlostavljanju.

Advokati navode da će ovo biti najveće vansudsko poravnanje u historiji Sjedinjenih Američkih Država, prenio je BBBC.

Udruženje se izvinilo žrtvama i podnijelo zahtjev za proglašavanje bankrota prošle godine, navodeći da će osnovati fond za isplatu nadoknada žrtvama seksualnog zlostavljanja.

U pogledu brojeva koji se navode u izvještajima, ovaj slučaj nadmašuje slične tužbe podnesene protiv Katoličke crkve u SAD-u.

List Log Angeles Times otkrio je 2012. godine gotovo 5.000 fajlova sa detaljima navoda protiv vodiča i vođa u izviđačkoj organizaciji, koji su opisani kao "neprihvatljivi dobrovoljci".

Većina slučajeva nije prijavljena policiji.

Organizacija stara 111 godina u saopćenju navodi da je posljednji sporazum dio "aktuelnih napora da se postigne globalno rješenje koje će podjednako kompenzovati preživjele i osigurati budućnost Udruženja".

Dogovor treba da dobije potvrdu suda, a moguće je da će mu se usprotiviti osiguravajuće kuće koje bi morale da plate milione dolara.

Agencija Associated Press (AP) prenijela je da se prema drugom sporazumu, čija se potvrda očekuje danas, očekuje da će lokalni savjeti Udruženja američkih izviđača uplatiti 600 miliona dolara u fond za poravnanje.