Referendum u Švicarskoj
0

Zlostavljane životinje neće imati pravnog zastupnika

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Životinje ne zaslužuju posebno pravo na pravno zastupanje, odlučili su švicarski glasači na današnjem referendumu, javlja DPA.

Na prijedlog organizacija za promovisanje prava životinja na današnjem referendumu glasači su trebali da kažu da li kantoni treba da uvedu posebne pravne zastupnike za zlostavljane životinje.

Više od 70 posto odbacilo je ovaj prijedlog, dok zagovornici tvrde  da je bilo kakvo zakonodavstvo u toj oblasti beskorisno ako se maltretiranje životinja tretira kao  lakši prekršaj.

Angažovanjem advokata da  zastupaju zlostavljane životinje  značilo bi striktnu primjenu zakona o zaštiti životinja. Jedino kanton Cirih od 1992. godine ima obaveznog pravnog zastupnika za zlostavljane životinje.

Agencija FrancePress ocjenjuje da je ovo današnje glasanje posljednji primjer "direktne demokratije" u Švicarskoj, koja se inače može pohvaliti zakonima o zaštiti zlatne ribice prema kojem je ne smijete baciti u toalet  kao i pomoći usamljenim životinjama, prema kome ste ste obavezni da joj nađete prijatelja.

Prema "direktnoj demokratiji" bilo koji građanin koji prikupi  100.000 potpisa od glasača sa pravom glasa može da izdejstvuje nacionalni referendum o nekoj temi.

"Ovdje se ne radi o tome da psiću Paris Hilton treba  advokat da zastupa njegove interese", kaže Antoan Gechel, jedini švajcarski advokat sa mandatom u kantonu Cirih da  zastupa životinje.
On je dodao da je riječ o zaštiti životinja koje su povrijedili oni ljudi koji su trebali da se brinu o njima.