1,3 milijarde dolara
3.7k

Zlato i dijamanti: Trump od kralja Salmana dobio jahtu, pištolj, sablju, ogrtače, satove...

Klix.ba
Libanske poznate novine Addiyar su objavile vijest o poklonima koje je američki predsjednik Donald Trump dobio tokom službene posjete Saudijskoj Arabiji.

Američki predsjednik Trump primio je darove od kralja Salmana bin Abdulaziza, a njihova vrijednost je veća od 1,3 milijarde dolara, što je najveća vrijednost poklona nekome dodijeljena prilikom posjete Saudijskoj Arabiji.

Trump je dobio dijamantski kamen čija vrijednost premašuje 100 miliona dolara, poklonjen mu je i pištolj od čistog zlata, star blizu 80 godina na kojem je uklesana slika kralja Abdulaziza.

Među poklonima za američkog predsjednika je i sablja od čistog zlata, teška 25 kilograma, nakićena dijamantima i dragim kamenjem, a vrijedi više od 200 miliona dolara.

Porodica Trump je dobila i 25 komada ručnih satova, svi su od zlata i dijamanata, za Trumpa lično i njegovu porodicu, u vrijednosti više od 200 miliona dolara.

Poklonjeno mu je i 150 ogrtača tzv. abaja, nakićenih dragim kamenjem, za njega i njegovu porodicu, u raznim veličinama.

Najveća ulica u Rijadu dobila je naziv Donald Trump u znak zahvalnosti za stav protiv Irana i njegovih saveznika.

Na najvećem trgu u Rijadu bit će sagrađen Trumpov kip. Kip slobode koji je također napravljen u čast američkog predsjednika, od dijamanata i zlata, bit će posebno prebačen saudijskim teretnim avionom.

Za kraj, Trump je dobio jahtu dužine 125 metara, što predstavlja najveću jahtu na svijetu. Sva oprema unutra pa čak i WC su od zlata, a njena vrijednost je blizu 800 miliona dolara. U jahti se nalazi 80 soba i 20 apartmana.

Ovi pokloni koje je odobrio kralj Salman su povijesni za odnose Amerike i Saudijske Arabije, ali i u povijesti odnosa Saudijske Arabije sa zemljama svijeta.

Posebno je napomenuto da su svi ovi pokloni u ličnom vlasništvu Donalda Trumpa, a ne u vlasništvu Bijele kuće i Washingtona.