Svijet
0

Zjuganov: Pozicija Kremlja prema Kosovu gubi čvrstinu

FENA
Lider Komunističke partije Rusije (KPRF) i kandidat na predsjedničkim izborima 2. marta Genadij Zjuganov izjavio je danas da mu se ne dopada pozicija Kremlja o Kosovu i da je Rusija počela da odustaje od svoje pozicije.

"Rusija je u početku bila oštro protiv otcjepljenja Kosova, ali je sada počela da ublažava svoje pozicije", tvrdi Zjuganov, a prenosi Itar-Tass.

Prema rijima lidera KPRF Balkan i Kosovo su za Rusiju izuzetno važni,a Moskva "predaje posljednjeg saveznika na Balkanu", prenio je Interfaks.

"Ne dopada mi se pozicija Kremlja i Ministarstva vanjskih poslova o kosovskom pitanju - brujali, podvikivali, štitili, insistirali. A sada na fonu izbora počeli smo da predajemo jednu poziciju za drugom. Tako ozbiljni političari ne rade", rekao je Zjuganov.

Lider ruskih komunista je rekao da je Kosovo "historijska zemlja Srba, njihova otadžbina, vjera, korijeni" i da nijedan "ozbiljan političar u Srbiji nema pravo da trguje svojom zemljom".

Zjuganov je, istovremeno, upozorio da bi otcjepljenje pokrajine od Srbije izazvalo separatističku reakciju u Španiji, na Bliskom istoku i na Kavkazu.

Zjuganov je iznio prognozu najvjerovatnijeg razvoja događaja, koji se po ocjeni ruske državne agencije Itar-Tass "u glavnim pravcima podudara sa pozicijom ruskog Ministarstva vanjskih poslova".

"Ako se pod pritiskom SAD i nekoliko evropskih država Kosovo otcijepi od Srbije, dobit ćemo lančanu reakciju podjele sada postojećih država i u Španiji, i na Bliskom istoku i na Kavkazu", rekao je lider ruskih komunista.