Nekad bučan, danas pust grad
0

Život u Mexico Cityju gotovo potpuno stao

FENA
Svi britanski listovi u utorak imaju posebne stranice posvećene svinjskoj gripi na kojima se bave zdravstvenim i ekonomskim posljedicama zaraze koja bi mogla prerasti u pandemiju, mada to nije izvjesno.

Svi dnevnici opširno pišu o situaciji u Meksiku odakle je virus svinjske gripe navodno krenuo u pohod po svijetu.

The Times piše da je život u Mexico Cityju, bučnom i haotičnom gradu od 22 miliona stanovnika, gotovo potpuno stao.

Aerodromske zgrade su prazne, škole i državne ustanove su zatvorene, a ekonomska aktivnost se manje-više sasvim ugasila.

Times navodi primjer jednoga velikog hotela u meksičkoj prijestonici koji je sve goste prebacio na jedan sprat kako bi mogao zatvoriti ostale.

Ekonomske patnje će se, po svemu sudeći, nastaviti piše list, naročito sada kada je Evropska povjerenica za zdravlje Andrula Vasiliu preporučila Evropljanima da odgode posjete Meksiku i Sjedinjenim Državama.

Ekonomsku situaciju još gorom čini odluka više zemalja, uključujući i Kinu, da zabrane uvoz svinja i svinjskog mesa iz Meksika i dijelova SAD-a.

Ipak, u svakom zlu ima i nečega dobrog. Stopa kriminala u Mexico Cityju uveliko je pala posljednjih dana, a i zagađenost zraka je manja jer se i manje vozila kreće po gradu, piše Times.