Juarez zaboravlja mračnu prošlost
15

FOTO / Život se oprezno vraća u meksički "grad mrtvih"

Klix.ba
Ulicama grada patrolira policija (Foto: AFP)
Ulicama grada patrolira policija (Foto: AFP)
Klub El Rudo u Ciudad Juarezu ispunjen je do posljednjeg mjesta. Mladi se smiju, ispijaju pivo i plešu uz Shakirine pjesme. Više se ne boje izaći vani nakon što padne mrak. To je današnja slika meksičkog grada koji je bio poznat kao mjesto masovnih ubistava.

Prije nešto više od godinu dana ovdašnji stanovnici su se zaključavali u svojim domovima nakon zalaska sunca, strahujući da bi ih mogao pogoditi zalutali metak ili da bi mogli biti kidnapovani u jeku rata između narko kartela.

No, nakon više od 10.000 ubistava za šest godina, ludilo je konačno počelo blijedjeti, trgovine se ponovo otvaraju, a stanovnici izlaze noću.

"Plašili smo se izaći na ulicu. Nismo mogli ništa raditi, ali stvari su se promijenile i možemo ponovo uživati", govori student Vicente Martinez dok ispija pivo s prijatljima u klubu El Rudo.

Broj ubijenih počeo se smanjivati kada je 2010. godine zabilježeno 3.116 smrtnih slučajeva. Samo u jednom mjeseci bilo ih je 300.

"Ovo je bio grad duhova, a danas možemo jasno reći: Ciudad Juarez je poput Palerma (Sicilija), Madellina (Kolumbija), New Yorka ili Chicaga. Njima je trebalo deset godina da smanje stopu kriminala, a nama samo dvije", zadovoljno ističe gradonačelnik Hector Murguia, piše AFP.

Da se stvari vraćaju u normalu može se vidjeti na ulicama, a posebno četvrtkom i petkom kada grad oživi.

Ipak, razlozi relativnog mira u Ciudad Juarezu su predmet rasprava. Lokalne vlasti smatraju da je za to najzaslužniji novi načelnik policije te bolja oprema i oružje koje su dobili pripadnici policijskih snaga. Zatim, tu su i strožije kazne i mnoštvo hapšenja koja su se desila u protekle dvije godine.

Mladi su počeli izlaziti (Foto: AFP)
Mladi su počeli izlaziti (Foto: AFP)
"To su najvjerovatniji razlozi", kazao je AFP-u dužnosnik Vlade Meksika, koji je želio ostati anoniman.

I dok se Juarez oporavlja, nasilje se nastavlja nesmanjenim intenzitetom u cijeloj zemlji, a Acapulco je postao novi glavni grad za ubistva.

Predsjednik Meksika Enrique Pena Nieto, koji je preuzeo dužnost u decembru 2012. godine, predstavio je program prevencije zločina u koji vlada namjerava uložiti 9,2 milijardi dolara. Njegova vlada uzet će Juarez kao model sprečavanja nasilja u ostalim gradovima.

Nažalost, val nasilja koji je trajao godinama uzeo je svoj danak. Prema podacima nevladinog sektora, više od 230.000 ljudi je pobjeglo iz grada zbog kriminala. No, danas se na prodavnicama ponovo može vidjeti znak "otvoreno", a oko 115 restorana, barova i klubova opet radi.

Javier Zarragoicoechea, vlasnik kluba El Rudo, odlučio je otvoriti bar početkom prošle godine, nakon što je nasilje oslabilo.

"Mislim da će se situacija popraviti. Bili smo podvrgnuti teškom ispitu i to će ostati u glavama stanovnika. Vjerujem da će biti bolje nego i u vrijeme prije nego su ubijanja počela", kaže ovaj 28-godišnjak.