Svijet
88

Život na minus 45 stepeni: Jakutsk je najhladniji grad na svijetu

Klix.ba
Ako mislite da su u vašim krajevima zime oštre i hladne, onda biste trebali posjetiti grad Jakutsk na dalekom istoku Rusije gdje se svakodnevni život odvija normalno na čak minus 45 stepeni.

Jakutsk nosi nezavidnu titulu najhladnijeg grada na svijetu. Nalazi se 4.888 kilometara od Moskve u zabačenim krajevima Sibira i blizu najhladnije tačke na Zemlji, Ojmjakona gdje se temperatura spušta i do minus 70 stepeni celzija.

U Jakutsku živi više od 200.000 stanovnika koji vode sasvim normalan život na temperaturama od kojih se sve ledi. Odjeću prave isključivo od krzna jer nijedan drugi materijal ih ne može ugrijati.

Posjetiocima se ne preporučuje da nose naočale jer se na minus 50 okvir lijepi za lice.

Ishrana se bazira uglavnom na konjskom i mesu irvasa jer daje energiju, a ispijanje votke se podrazumijeva. Ljeti se u ovim krajevima živa u termometru zna popeti i do plus 30 stepeni celzija, no najtoplije godišnje doba u Jakutsku traje znatno kraće nego drugdje.

Stanovnici ovog ruskog grada su toliko navikli na ekstremno niske temperature da će minus 40 stepeni prokomentirati riječima da nije previše hladno.