{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Živković na konferenciji u Budimpešti

F
18.9.2009. u 17:46
0
0
Živković na konferenciji u Budimpešti
0
Živković na konferenciji u Budimpešti
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Milorad Živković učestvuje na Četvrtoj konferenciji predsjednika parlamenata zemalja zapadnog Balkana koja se, u organizaciji Mađarske nacionalne skupštine, održava danas u Budimpešti.
"Proces evropskih integracija zemalja zapadnog Balkana“ i „Saradnja s NATO-om“ osnovne su teme o kojima su učesnici ove konferencije razmijenili mišljenja i stavove.

U tom kontekstu, predsjedavajući Živković pozvao je predsjednike parlamenata Mađarske, Albanije, Crne Gore, Srbije, Makedonije i Hrvatske da ojačaju bilateralne i multilateralne susrete i razvijaju parlamentarnu diplomatiju koja je u posljednje vrijeme i u mnogobrojnim situacijama dala konsktruktivna rješenja i prijedloge za unapređenje saradnje i cjelokupnih odnosa u svim segmentima.

Živković je zatražio od prisutnih da svojim kontaktima i zalaganjima pomognu da Bosna i Hercegovina dobije liberalizaciju viznog režima za njene građane i naglasio da će BiH, poštujući Ustav i nadležnosti države i entiteta, učiniti sve neophodne mjere i akcije da bi se u razumnom roku, a nakon pune provedbe SSP-a i preporuke EK za ukidanje viza, podnijeti i aplikaciju za punopravno članstvo u Evropskoj uniji.

Govoreći o saradnji BiH s NATO-om, Živković je u obraćanju rekao: „Od vas ovdje prisutnih, naših kolega i prijatelja uime Parlamentarne skupštine BiH tražimo podršku našim nastojanjima da se približimo NATO-u i evropskim integracijama. Moguće otvaranje procesa Akcionog plana za članstvo dalo bi veliki doprinos održavanju trenutnog nivoa naših reformskih aktivnosti. NATO programskim ciljevima smo predani i prirodom stvari njihova realizacija traži intenziviranu regionalnu i svaku drugu saradnju. U svim tim programima i aktivnostima želimo učestvovati partnerski i uključiti se u mjeri gdje možemo doprinijeti regionalnoj stabilnosti.“

U bilateralnom dijelu konferencije, predsjednik Nacionalne skupštine Mađarske Bela Katona primio je predsjedavajućeg Živkovića i razmijenjena su mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, Republici Mađarskoj i Evropskoj uniji i dati konkretni prijedlozi za unapređenje parlamentarne saradnje skupština dviju zemalja.

Živković se susreo i s predsjednikom Sobranja Makedonije Trajkom Veljanovskim i načelno je dogovorena uzvratna posjeta delegacije makedonskog Sobranja Parlamentarnoj skupštini BiH krajem novembra, saopćeno je iz PSBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: