Svijet
0

Živković na konferenciji u Budimpešti

FENA
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Milorad Živković učestvuje na Četvrtoj konferenciji predsjednika parlamenata zemalja zapadnog Balkana koja se, u organizaciji Mađarske nacionalne skupštine, održava danas u Budimpešti.

"Proces evropskih integracija zemalja zapadnog Balkana“ i „Saradnja s NATO-om“ osnovne su teme o kojima su učesnici ove konferencije razmijenili mišljenja i stavove.

U tom kontekstu, predsjedavajući Živković pozvao je predsjednike parlamenata Mađarske, Albanije, Crne Gore, Srbije, Makedonije i Hrvatske da ojačaju bilateralne i multilateralne susrete i razvijaju parlamentarnu diplomatiju koja je u posljednje vrijeme i u mnogobrojnim situacijama dala konsktruktivna rješenja i prijedloge za unapređenje saradnje i cjelokupnih odnosa u svim segmentima.

Živković je zatražio od prisutnih da svojim kontaktima i zalaganjima pomognu da Bosna i Hercegovina dobije liberalizaciju viznog režima za njene građane i naglasio da će BiH, poštujući Ustav i nadležnosti države i entiteta, učiniti sve neophodne mjere i akcije da bi se u razumnom roku, a nakon pune provedbe SSP-a i preporuke EK za ukidanje viza, podnijeti i aplikaciju za punopravno članstvo u Evropskoj uniji.

Govoreći o saradnji BiH s NATO-om, Živković je u obraćanju rekao: „Od vas ovdje prisutnih, naših kolega i prijatelja uime Parlamentarne skupštine BiH tražimo podršku našim nastojanjima da se približimo NATO-u i evropskim integracijama. Moguće otvaranje procesa Akcionog plana za članstvo dalo bi veliki doprinos održavanju trenutnog nivoa naših reformskih aktivnosti. NATO programskim ciljevima smo predani i prirodom stvari njihova realizacija traži intenziviranu regionalnu i svaku drugu saradnju. U svim tim programima i aktivnostima želimo učestvovati partnerski i uključiti se u mjeri gdje možemo doprinijeti regionalnoj stabilnosti.“

U bilateralnom dijelu konferencije, predsjednik Nacionalne skupštine Mađarske Bela Katona primio je predsjedavajućeg Živkovića i razmijenjena su mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, Republici Mađarskoj i Evropskoj uniji i dati konkretni prijedlozi za unapređenje parlamentarne saradnje skupština dviju zemalja.

Živković se susreo i s predsjednikom Sobranja Makedonije Trajkom Veljanovskim i načelno je dogovorena uzvratna posjeta delegacije makedonskog Sobranja Parlamentarnoj skupštini BiH krajem novembra, saopćeno je iz PSBiH.