Pakistanska javnost u šoku
0

Žive zakopane jer su željele same odabrati muževe

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Pet žena u Pakistanu su pretučene i žive zakopane nakon što su muškarci iz njihovog sela odlučili da žene trebaju biti kažnjene nakon što su izrazile želju da same izaberu muža. Ovaj incident desio se u konzervativnom i zabačenom selu Baba Kot u Pakistanu.

Žrtve, od kojih su tri bile maloljetnice, otete su i pretučene, a otmičari su prije bacanja žena u jamu i pucali na njih. Po izvještajima stranih medija, žene su još disale kad su ih otmičari zatrpali kamenjem i blatom.

Lokalne vlasti u konzervativnoj pokrajini Baluchistan u Pakistanu pokušale su zataškati strašni zločin koji se desio prošlog mjeseca pod isprikom da je to "unutrašnja stvar" i "da se bojati treba samo onaj ko podlegne nemoralu".

Pakistanski advokat Israr Ullah Zehri koji na sudu brani šestoricu muškaraca koji su počinili ubistva javno je rekao da on brani višestoljetnu tradiciju i da je zato prihvatio slučaj.

Pakistanska javnost podigla se na noge nazivajući ova ubistva barbarskim i tražeći javnu diskusiju o detaljima incidenta.

Pravnica Nilofar Bakhtiar, bivša ministrica za ženska pitanja, koja je pozvala vlasti da kazne krivce za učinjeni "zločin iz časti", rekla je da smatra da je ovo vraćanje na nultu tačku i da joj se čini kao da se ništa promijenilo u zadnjih nekoliko vijekova.

Kako prenosi Daily Mail, dvije starije žene ubijene su vjerovatno jer su podržavale djevojke u njihovim namjerama da same odaberu muža, a ne da prihvate stare običaje i da se udaju za onog kojeg porodice unaprijed odrede.