Svijet
0

Zimbabve traži od svijeta da prizna reizbor Mugabea

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Zimbabve traži od svijeta da prihvati reizbor predsjednika Roberta Mugabea te saopćio u ponedjeljak da bi svaki potez na nametanju sankcija UN-a naškodio svima koji bi bili umješani u njega.

Ove bi sedmice Vijeće sigurnosti UN-a trebalo raspravljati o američkom i britanskom prijedlogu o finansijskim i putnim ograničenjima Mugabeu i njegovim vodećim zvaničnicima kao i uvođenju embarga na oružje Zimbabveu.

Svjetski lideri na samitu Grupe osam (G8) zemalja u Japanu također su potegli mogućnost uvođenja novih sankcija Zimbabveu dok se ne ostvari brži napredak na okončanju političke krize nakon ponovnog izbora Mugabea na izborima koji su navukli osudu svijeta.

"Britanija je ta koja insistira na sankcijama ali izolacija i demoniziranje Zimbabvea nisu ni u čijem interesu. Oni bi trebali tretirati Zimbabve kao partnera umjesto kao neprijatelja", izjavio je zamjenik ministra informisanja Bright Matonga, javio je danas Reuters.

"Narod Zimbabvea donio je odluku 27. juna i ta se odluka mora poštovati", kazao je.

Sankcije imaju za cilj kazniti Mugabea i njegove najbliže saradnike za održavanje drugog kruga predsjedničkih izbora prošlog mjeseca koje je bojkotovao njegov izazivač Morgan Tsvangirai, koji je optužio Mugabea za smrtonosne napade na njegove pristalice.