Svijet
0

Zimbabve pustio u opticaj novčanicu od 200.000 dolara

FENA
Robert Mugabe
Robert Mugabe
Centralna banka u Zimbabveu u opticaj pušta novčanicu od 200 hiljada zimbabveanskih dolara, u nastojanju da zauzda inflaciju koja je zvanično dostigla nivo od 4.500 posto, što je čini trenutno najvišom u svijetu.

Novom novčanicom koja će, prema saopćenju banke u opticaj biti puštena u srijedu, može se kupiti kilogram šećera.

U razgovoru za agenciju Reuters, direktor sektora za razvoj Afrike Međunarodnog monetarnog fonda izjavio je da bi godišnji nivo inflacije u Zimbabveu do kraja godine mogao da da iznosi i sto hiljada procenata.

Predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe nedavno je objavio parlamentu kako nema namjeru da ukine režim kontrole cijena kojim je vlada pokušala da smiri galopirajuću inflaciju.

Mugabe je u govoru pred parlamentom za hiperinflaciju optužio privatnike koji, kako je rekao, "žele da na brzinu naprave profit".

Međutim, jedan ugledni profesor ekonomije s univerziteta u Harareu za BBC je rekao da suština problema leži prosto u tome što vlada štampa previše novca bez pokrića.

Guverner centralne banke Zimbabvea, Gideon Gono, koji se držao rezervisano u ranijim izjavama o režimu kontrole cijena, odložio je svoj polugodišnji ekonomski ekspoze rekavši kako mu je potrebno još vremena da bi "analizirao stanje na tržištu".