Svijet
0

Zimbabve odbio pozive za diobu vlasti u kenijskom stilu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Zimbabve je u utorak odbacio pozive za veliku koaliciju u kenijskom stilu kako bi se riješila postizborna kriza u zemlji, tvrdeći da će se o rješenju odlučiti "na zimbabveanski način".

Predsjednik Robert Mugabe (84) položio je zakletvu na novi petogodišnji mandat u nedjelju nakon što je izborna komisija objavila da je osvojio uvjerljivu pobjedu u drugom krugu predsjedničkih izbora u kojem je bio jedini kandidat i koji je bojkotirala opozicija, javio je Reuters.

"Kenija je Kenija. Zimbabve je Zimbabve. Mi imamo svoju historiju dijaloga i rješavanja političkih sporova na zimbabveanski način. Zimbabveanski način, ne kenijski način. Uopće ne", izjavio je Mugabeov glasnogovornik George Charamba novinarima na samitu Aričke unije u Egiptu.

"Put naprijed je put koji utvrdi narod Zimbabvea, bez vanjskog uplitanja, i to je baš ono što će riješiti ovu situaciju", kazao je.

Južnoafričke novine su javile u utorak da je Južna Afrika blizu dogovora o sporazuma kojim bi Mugabe i opozicijski lider Morgan Tsvangirai raspravljali o vladi nacionalnog jedinstva.

Izvještaj je objavljen u vrijeme kada afrički lideri raspravljaju o krizi u Zimbabveu na samitu AU-a u Sharm el-Sheikhu i u jeku poziva Crnom kontinentu da osudi Mugabea zbog održavanja izbora koje je obilježilo nasilje.

Očekuje se da afrički lideri insistiraju na razgovorima o diobi vlasti između Mugabeove vladajuće stranke ZANU-PF i Tsvangiraijeva Pokreta za demokratske promjene.