Svijet
0

Zimbabve: Mugabe i Tsvangirai ulaze u drugi krug izbora

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Zimbabveanski opozicioni lider Morgan Tsvangirai i predsjednik Robert Mugabe suočavaju se s drugim krugom izbora jer nijedan od njih nije dobio većinu glasova na predsjedničkim izborima dovoljnu za pobjedu u prvom krugu, javile su u srijedu državne novine Herald.

Herald je javio da su Tsvangiraijev Pokret za demokratske promjene (MDC) i vladajući ZANU-PF izjednačeni na parlamentsrnim izborima, prenosi Reuters.

Tsvangirai je izjavio u utorak navečer da je MDC na rubu preuzimanja vlasti. On je odbacio špekulacije da će opozicija pregovarati o načinu odlaska Mugabea s vlasti.

Mugabe je vladao Zimbabveom od stjecanja nezavisnosti od Britanije u 1980., ali je bio suočen s izazovom bez presedana na subotnjim izborima zbog opozicionih napada na dva fronta i ekonomske propasti njegove nekada prosperitetne zemlje, koja je većinu stanovništva dovela na rub siromaštva.

Pojavila su se strahovanja unutar i van Zimbabvea da bi trosedmična pauza uoči glasanja u drugom krugu mogla izazvati nasilje između snaga sigurnosti i milicija lojalnih Mugabeu na jednoj strani i pristalica MDC-a na drugoj.