{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Zimbabve je sramota za sve Afrikance"

F
18.7.2008. u 17:35
0
0
"Zimbabve je sramota za sve Afrikance"
0
"Zimbabve je sramota za sve Afrikance"
Foto: AP
Bivši generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Kofi Annan ocijenio je u petak da je aktuelna situacija u Zimbabveu "sramota za većinu Afrikanaca", izrazivši pritom optimizam o izgledima za političko rješenje krize.
Dobitnik Nobelove nagrade za mir 2001., koji se nudi kao mogući posrednik u Zimbabveu, kao što je to bio početkom godine u Keniji, zatražio je od Zapada da ne sudi o cijeloj Africi na temelju tragične zimbabveanske krize, javio je AFP.

"Zimbabve je sramota za većinu Afrikanaca, ali istovremeno ne treba suditi o cijelom kontinentu prema onome što se dešava u toj zemlji", rekao je on za britanski sedmičnik The Observer.

Annan je ocijenio da je dogovor između vlade i opozicije u Zimbabveu "moguće postići", mada se obije strane još nisu mogle složiti o postavljanju okvira za buduće pregovore.

Na pitanje da li bi mogao sam pomoći da se dođe do pregovora, ganski diplomat je odgovori: "Naravno, pomoći ću jer sam Afrikanac. Oni govore o slanju izaslanika UN -a. Ja sam govorio o ljudima umiješanima u krizu, ja bih ponudio svoje savjete i usluge".

"Pozdravljamo hrabrost zimbabveanskog naroda", dodao je Annan. "Oni su masovno učestvovali u prvom krugu izbora i izrazili svoju volju i mi moramo učiniti sve da zimbabveanska vlada shvati da se volja naroda mora poštovati".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: