{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Zimbabve je sramota za sve Afrikance"

F
18.7.2008. u 17:35
0
0
"Zimbabve je sramota za sve Afrikance"
0
"Zimbabve je sramota za sve Afrikance"
Foto: AP
Bivši generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Kofi Annan ocijenio je u petak da je aktuelna situacija u Zimbabveu "sramota za većinu Afrikanaca", izrazivši pritom optimizam o izgledima za političko rješenje krize.
Dobitnik Nobelove nagrade za mir 2001., koji se nudi kao mogući posrednik u Zimbabveu, kao što je to bio početkom godine u Keniji, zatražio je od Zapada da ne sudi o cijeloj Africi na temelju tragične zimbabveanske krize, javio je AFP.

"Zimbabve je sramota za većinu Afrikanaca, ali istovremeno ne treba suditi o cijelom kontinentu prema onome što se dešava u toj zemlji", rekao je on za britanski sedmičnik The Observer.

Annan je ocijenio da je dogovor između vlade i opozicije u Zimbabveu "moguće postići", mada se obije strane još nisu mogle složiti o postavljanju okvira za buduće pregovore.

Na pitanje da li bi mogao sam pomoći da se dođe do pregovora, ganski diplomat je odgovori: "Naravno, pomoći ću jer sam Afrikanac. Oni govore o slanju izaslanika UN -a. Ja sam govorio o ljudima umiješanima u krizu, ja bih ponudio svoje savjete i usluge".

"Pozdravljamo hrabrost zimbabveanskog naroda", dodao je Annan. "Oni su masovno učestvovali u prvom krugu izbora i izrazili svoju volju i mi moramo učiniti sve da zimbabveanska vlada shvati da se volja naroda mora poštovati".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: