Svijet
0

Zima dosad odnijela 95 života u Mađarskoj

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U Mađarskoj je, od 10. decembra do sada, zbog hladnoće, život izgubilo 95 ljudi, mahom beskućnika, objavili su budimpeštanski mediji.

Među njima, 53 se smrzlo na otvorenom prostoru, 11 u svojim, a 31 u tuđim nezagrijanim stanovima i šupama.

Najgore je bilo protekle sedmice, kada se živa u termometru spuštala i do minus 17 stepeni Celzijevih. U tom periodu smrzlo se 10 osoba, a najnoviji slučajevi dogodili su se u Sentešu, na jednom salašu, i u Segedinu.

Jedan invalid iz Senteša smrzao se jer nije bilo nikoga da mu potpali peć. To je bio povod da dvojica poslanika iz redova opozicije zatraže da se po hitnom postupku donese zakon o zaštiti ugroženih u zimskim mjesecima.

Mikoš Šoltes (Kršćansko-demokratska narodna partija) i Bela Turi-Kovač (Savez demokratske omladine - Fides) predložili su da se lokalne samouprave zakonom obavežu da u svojim sredinama pripreme spiskove ljudi kojima je zimi pomoć neophodna.

Prema njihovom mišljenju, država ne bi trebalo da subvencionira samo potrošače gasa i loživog ulja, već i one koji koriste drvo ili ugalj.

Svojevrsni apel o uzajamnoj pomoći stigao je i iz redova vladajuće Mađarske socijalističke partije. Poslanik Žolt Terek je pozvao socijalne radnike, kućne ljekare, poštare, svećenike i susjede da obrate pažnju na stare i iznemogle da ne bi doživjeli tragičnu sudbinu iz čiste nebrige, prenio je Tanjug.

Premijer Ferenc Đurčanj zatražio je od nadležnih ministara da za sljedeću sjednicu vlade pripreme prijedlog mjera kako bi se broj smrtnih slučajeva zbog niskih temperatura sveo na minimum.