Svijet
0

Zilkić zvanično reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije

FENA
U beogradskoj Bajrakli džamiji danas je uručena povelja Ademu Zilkiću, koji je tim svečanim činom zvanično postavljen za reisu-l-ulemu Islamske zajednice Srbije (IZS).

Islamska menšura kojom se reisu-l-ulemi šerijatski pravno predaje ovlaštenje da zastupa IZS i preuzme sve odgovornosti za muslimanske vjernike, uručena je Zilkiću u prisustvu preko 60 imama iz Sandžaka, Preševa i Vojvodine.

Svečanosti su prisustvovali i predstavnici Srpske pravoslavne crkve, Beogradske nadbiskupije Katoličke crkve, Jevrejske zajednice Srbije koju je predstavljao vrhovni rabin Isak Asijel, kao i članovi diplomatskog kora u Beogradu.

Reisu Zilkiću o čijem je imenovanju jednoglasno odlučio Rijaset ISZ 4. oktobra u Novom Pazaru, menšuru je uručio počasni reisu-l-lema Hamdija Jusufspahić.

"Danas se obnavlja tradicija Islamske zajednice Srbije i nadam se da ćemo iduće godine 18. maja proslaviti 140 godina od formiranja najstarije i prve islamske zajednice na Balkanu“, rekao je muftija srbijanski Muhamed Jusufspahić. On je potom pročitao sadržaj menšure sa dužnostima, obavezama i pravima koja pripadaju duhovnom poglavaru muslimana.

Muftija je podsjetio na historijsku tradiciju IZS koja je zvanično formirana 1868. godine po odobrenju kneza Mihaila Obrenovića i ukazom iz Istanbula, kada je imenovan i prvi muftija kneževine Srbije.

Poslije polaganja zakletve nad Kur'anom kojom se obavezao da brine o duhovnom podizanju muslimana Srbije, Zilkić je pozvao sve muslimane u Srbiji da se ovog 29. dana Ramazana 1428. hidžretske godine u miru pripreme za praznovanje najradosnijeg praznika Bajrama, koji počinje sutra u 7.30.

"Ovo je za mene čast, ali i obaveza. Dat ću sve od sebe za dobrobit svih muslimana i cijele zajednice", rekao je Zilkić, izrazivši nadu da će sa svim istinskim vjernicima koji poštuju načela vjere uspeti da odgovori dužnostima.

Obrativši se, kako je rekao, onima koji su tokom Ramazana "postom čistili svoj duh", on je podsjetio da u najveće vrijednosti islama spada ljubav prema bližnjima, tolerancija i poštovanje vrijednosti drugih vjera i kultura.

"Islamska zajednica Srbije neće biti poligon ni servis nijedne politike, ni državne ni lokalne, jer se to kosi s vjerskim propisima islama a i svih vjerskih zajednica", poručio je Zilkić na konferenciji za novinare posle svečanosti u Bajrakli džamiji, naglasivši da ne želi da bude stavljen "u koš zbivanja na Sandžaku", javio je Tanjug.

"Ja sam vrhovni poglavar Islamske zajednice Srbije od Subotice do Tutina i slobodan građanin pa želim da odem u svoj Sandžak", rekao je odgovarajući na pitanja novinara.

Zilkić, koji se sa muftijom srbijanskim i imamima uputio na zakazani skup u Novom Pazaru, izjavio je i da je "Ramazan mjesec kada se čovjek najbolje oslobađa grijeha" i da očekuje da će, uz sve ispoljene slabosti biti stavljena tačka na sukobe među muslimanima Srbije.