{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Židovskim naseljenicima stižu posljednje naredbe za evakuaciju

N
NINA
15.8.2005. u 09:54
0
0
Židovskim naseljenicima stižu posljednje naredbe za evakuaciju
0
Židovskim naseljenicima stižu posljednje naredbe za evakuaciju
Kombinirani odredi izraelske vojske i policije počeli su rano jutros obavještavati židovske naseljenike koji su ostali u židovskim naseljima u pojasu Gaze da imaju na raspolaganju još 48 sati da se dobrovoljno isele ili će biti evakuirani silom.
Tačno u ponoć po lokalnom vremenu zabranjena je prisutnost izraelskih civila u tom području, a glavni ulaz u židovska naselja, na raskrižju Kisufim, je zatvoren.

Vojnici i policajci izdaju naredbe za iseljenje od kuće do kuće u svakom od ukupno 21 naselja, potvrdio je novinarima glasnogovornik izraelske vojske.

Izraelske snage prvo su ušle u naselje Nisanit na sjeveru pojasa Gaze, koje je već bilo potpuno napušteno i gdje su uglavnom živjeli sekularno orijentirani stanovnici, koji su se ranije preselili u privremene kuće unutar granica Izraela.

Izraelska vojska namjerava spriječiti protivnike povlačenja da ponovno usele u napuštene kuće u pokušaju da ometu evakuaciju.

U međuvremenu su židovski naseljenici na jugu pojasa Gaze i u enklavama na Zapadnoj obali blokirali ulaze u svoja naselja kako bi spriječili ulazak pripadnika snaga sigurnosti.

Ubrzo nakon ponoći, prvi konvoj snaga za evakuaciju ušao je u pojas Gaze - pedesetak vozila, uključujući džipove, ambulantna vozila i autobuse s policajcima i vojnicima.

Ljuti protivnici povlačenja su odmah počeli lupati prozore na automobilima i paliti gume u znak protesta, a njihovi vođe su uzalud pokušavali smiriti brojne mlade demonstrante, upozorivši ih da takvi nemiri podrivaju njihovu borbu.

Židovski naseljenici sinoć su se sukobili s izraelskim vojnicima u blizini naselja Sa-Nur i Shavei Shomron.

Sa-Nur je jedno od četiri naselja na Zapadnoj obali, koje će biti evakuirano zajedno sa svim naseljima u pojasu Gaze.

Na osnovi plana izraelskog premijera Ariela Sharona bit će preseljeno više od 8.000 židovskih naseljenika iz čitavog pojasa Gaze i dijela Zapadne obale.

Načelnik glavnog štaba izraelske vojske Dan Halutz izrazio je bojazan da će samo 50 posto naseljenika otići u zadanom roku.

On je kazao da se 5.000 izraelskih desničara iz Izraela i sa Zapadne obale pridružilo protestu naseljenika u najvećem bloku židovskih naselja.

Očekuje se da će evakuacija trajati tri do četiri sedmice, nakon čega će početi rušenje svih kuća židovskih naseljenika, a materijalom kojim su te kuće građene bit će sagrađena luka u pojasu Gaze.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: