Njemačka
0

Židovi za novo izdanje Hitlerovog "Mein Kampfa"

FENA
Predsjednik Centralnog njemačkog vijeća založio se u srijedu za novo, protumačeno izdanje knjige-manifesta Adolfa Hitlera "Mein Kampf", koja je trenutno zabranjena u Njemačkoj.
  • Mislim da ima smisla i da je važno da se objavi izdanje Hitlerovog "Mein Kampfa" s komentarima istraživača, izjavio je Stephan Kramer za televiziju ZDF, prenosi AFP.

  • Imamo potrebu da već danas počnemo s pripremama za jedno univerzitetsko izdanje dopunjeno historijskim kritikama, kako bi se izbjeglo da neonacisti iz toga izvuku korist kada prava na knjigu, zabranjenu krajem rata, pređu 2015. godine u državno vlasništvo, 70 godina poslije smrti autora, rekao je on.

Hitler je napisao "Mein Kampf" prije dolaska na vlast, dok je bio u zatvoru zbog pokušaja državnog udara. U ovoj knjizi, on je obradio ideološke osnove nacizma.

Prava na knjigu trenutno ima država Bavarska.

  • Postoji rizik da se šarlatani i neonacisti domognu ove knjige kada Bavarska više ne bude imala prava na nju. Mišljenja sam da treba pripremiti jedno kritički intonirano i dobro dokumentirano izdanje, izjavio je Wolfgang Heubisch, bavarski ministar za nauku i istraživanje.