Rumunski grad Baia Mare
0

Zid srama iza kojeg žive Romi kao trn u oku grada

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Rumunski Baia Mare mjesto je na kojem je u julu ove godine podignut dva metra visok i 100 metara dug zid koji odvaja romsku zajednicu od ostatka grada.

Romi koji žive u zgradama na ovaj način otcijepljenim od društvenog života ne razumiju zašto je zid podignut.

"Djeca ne vide šta je iza tog zida, kao da su iza rešetaka", kaže Alexandru Banta, otac male Cristine, dok svoju kćerku drži na krilu. "Zašto su ga sagradili? Šta pokušavaju sakriti? Naše siromaštvo?"

Betonska barijera odvaja dvije zgrade sa oko 180 uglavnom romskih porodica od obližnje prometne ulice. Ne prihvataju svi zvanično objašnjenje da je zid tu "iz sigurnosnih razloga", kako bi se spasili životi romske djece.

Poniženi i ogorčeni

Neki na njega gledaju kao na zid srama kojim se pokušava sakriti štakorima preplavljeni "trn u oku", odnosno manjina koju izbjegavaju.

Malo je onih koji su zahvalni gradskim vlastima na podizanju zida, prenosi AFP. Većina tamošnjih Roma je zgrožena i zid posmatraju samo kao još jedan u nizu poteza kojima ih se ponižava.

Nevladine organizacije koje se bore za prava Roma također negoduju. Neke ističu da je zid podignut tri sedmice prije parlamentarnih izbora na kojima se birao novi član parlamenta, nakon što je u maju Catalin Chereches izabran za gradonačelnika Baia Marea, nekadašnjeg rudarskog mjesta sa 146.000 stanovnika.

Gradonačelnik insistira da je cilj zida da smanji učestalost saobraćajnih nesreća na cesti koja se nalazi pored. Rekao je da je u proteklih 12 mjeseci zabilježeno više od 20 nesreća, a većinom su stradala djeca.

Ipak, stanovnici obližnjih zgrada nisu uvjereni u dobronamjernost projekta. Ističu kako je za takvo nešto bilo dovoljno postavljanje nekoliko ležećih policajaca ili manje željezne ograde.

Prije podizanja zida (Foto: Reuters)
Prije podizanja zida (Foto: Reuters)
"Novac bi bio bolje iskorišten da je izgrađeno igralište", poručuje Marian Mandache, vodeći aktivista za prava Roma iz grupe CRISS.

Iz daljine petospratnice uz zid izgledaju opustošeno. Od dima iz šporeta zidovi su tamni, a zbog nagomilanih neplaćenih računa Romima je isključena voda i struja. Jedini izvor vode nalazi se ispred.

Prizor se mijenja tek kad razigrana djeca istrče napolje da se igraju u blatu.

Djeca željna igrališta

"Posvuda su štakori, a vlast ne čini ništa nego su podigli ovaj zid", kaže jedna stanovnica bojeći se da otkrije svoje ime. "Imam petero djece i nemam novca da ih pošaljem u školu. Čime da ih nahranim? Betonom?"

Od 10 do 12 miliona Roma, koliko ih ima u Evropi, u Rumuniji, prema zvaničnim podacima živi oko 530.000. Ipak, nevladine organizacije ističu da ih ima i do dva miliona, a mnogi kriju svoje porijeklo kako bi izbjegli predrasude.

Mandache tvrdi da bi se novac morao ulagati u poboljšanje njihovog životnog standarda, bolje obrazovanje i lakše zapošljavanje.

U međuvremenu, gradonačelnik Chereches planira ukrasiti zid, renovirati zgrade i pretvoriti susjedstvo u civilizovan dio grada.

Jedan par koji živi preko puta oduševljen je gradnjom zida. Iz udobnosti svog vrta poručuju: "Niko nikad nije uradio nešto ovako za nas."

Sa njima se slaže i lokalni taksista Gabriel.

"Gradonačelnik je odradio sjajan posao. Sada se osjećamo mnogo sigurnijima dok vozimo pored. Ranije je bilo mnogo djece koja su se igrala na ulici", kazao je vozač i dodao: "Plus više ne vidimo prljavštinu."