Svijet
0

Zgrada Capitola - svijetli primjer energetske efikasnosti

FENA
Los Angeles Times piše o projektu koji bi trebao zamijeniti postojeće sijalice na zgradi Capitola s energetski efikasnijima koje troše 70 posto manje energije.

Projekt predvodi predsjedateljica Zastupničkog doma Nancy Pelosi koja želi učiniti Kongres svijetlim primjerom ekološke odgovornosti – piše Los Angeles Times.

Ali, kao i mnogi projekti u Washingtonu, ni ovaj nije prošao bez kontroverze. Republikanci kažu da je cijena programa od više od milion dolara previsoka u vrijeme kad savezna vlada bilježi rekordan deficit.

Međutim, to učiniti nije tako jednostavno kao zamijeniti sijalicu, prenosi Glas Amerike.

Unajmljen je konsultant za rasvjetu – po cijeni od 671. 900 dolara - koji je dizajnirao sistem rasvjete koji neće samo štedjeti energiju, već će i slaviti "jedinstveni identitet" Capitola i "oživjeti vizuelni dojam" onih koji će ga gledati.

Unutrašnjost kupole sada osvjetljava 38 sijalica od hiljadu vati koje su instalirane prije dvadeset godina. Njih će zamijeniti 128 svjetiljki, ali s novim sijalicama snage između 35 i 200 vati – piše Los Angeles Times, koje će koristiti 70 posto manje energije.