Teheran
0

Žestoki sukobi policije sa pristalicama opozicije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pripadnici iranske policije za razbijanje demonstracija ispalili su danas u centru Teherana suzavac i gumene metke na pristalice iranske opozicije koji su htjeli da prisustvuju komemoraciji žrtvama nereda koji su izbili poslije parlamentarnih izbora u junu.

"Demonstranti su zapalili nekoliko kontejnera u ulici Takt-e Tavus. Na stotine policajaca je raspoređeno kako bi ih spriječili da priđu (džamiji) Mosali", izjavili su očevici, prenosi Rojters.

Vlasti su ranije odbile zahtjev iranske opozicije da u džamiji Velika Mosala, u kojoj može da se okupi nekoliko hiljada vjernika, bude održana komemoracija žrtvama postizbornih nereda, što je izazvalo revolt pristalica opozicionog lidera Mirhoseina Musavija.

Prema izjavama očevidaca, oko 2.000 demonstranata došlo je ipak do džamije, gdje se nalazi veliki broj policajaca.

Prema britanskoj novinskoj agenciji, pošto su ispalili suzavac i gumene metke policajci su krenuli u žestok obračun sa demonstrantima i na ulicama iranske prestonice mogu se vidjeti scene batinjanja i odvođenja demonstranata u policijska kola.

Vlasti su prethodno spriječile Musavija da automobilom priđe groblju Behešt-e Zahra, gdje je porodica ubijene mlade Iranke Nede Aga-Soltan držala 40-dnevni pomen za nju i druge žrtve postizbornih nereda.

Kako navodi očevici, policija je primorala Musavija da napusti groblje, a okupljene demonstrante je upozorila da treba isto da učine.

Zapovjednik Revolucionarne garde u Teheranu, general Abdolah Aragi ponovio je danas riješenost vlasti da spriječe bilo kakva okupljanja.

"Mi se ne šalimo. Obračunaćemo se sa onima koji hoće da se bore protiv režima", rekao je Aragi, prenijela je iranska agencija Fars.

Neda Soltan, 26-godišnja studentkinja, ubijena je 20. juna tokom obračuna policije sa pristalicama opozicije.

Fotografiju njenog stradanja objavile su svi svjetski mediji, a njeno ime je brzo postalo simbol protesta protiv režima predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada.

Vlasti negiraju da su iranske snage bezbjednosti ubile Nedu, tvrdeći da je taj čin iskorišten kako bi režim u Teheranu bio okrivljen.