Svijet
0

Žestoke reakcije na kopnenu ofanzivu Izraela

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Pakistanci su u nedjelju pozvali na hitan prekid vatre u pojasu Gaze nakon izraelskog pokretanja kopnene ofenzive protiv Hamasa u subotu navečer, prenijele su agencije.

"U Pojasu Gaze odmah treba nastupiti prekid vatre", odlučno je rekao pakistanski ministar vanjskih poslova šah Mehmood Qureshi na konferenciji za novinare održanoj u gradu Multanu, koju je prenosila televizija.

"Ono što se dogodilo u potpunosti je neopravdano i Pakistan to osuđuje", podsjetio je pakistanski ministar, izrazivši žaljenje zbog gubitka brojnih ljudskih života, prenosi AFP.

Napad na Pojas Gaze osudio je i službeni Kairo, pozvavši jevrejsku državu na prekid "divlje agresije" na palestinski teritorij. U saopćenju egipatskog predsjedništva stoji kako Egipat "za mučenje i ranjavanje nevinih civila odgovornima drži Izraelce".

"Na najoštriji način Egipat osuđuje početak izraelskih kopnenih operacija u Pojasu Gaze i invaziju toga teritorija", stoji u službenom saopćenju.

Egipćani pozivaju Vijeće sigurnosti i Kvartet za Bliski istok da se suoče s humanitarnim posljedicama palestinskog napada, javlja Reuters.

Ulice australskih gradova u nedjelju su preplavile hiljade demonstranata koji demonstriraju protiv izraelske vojne akcije u Pojasu Gaze. U Sydneyu se okupilo oko 2.000 stanovnika, demonstranti su spalili izraelsku zastavu, a mogli su se čuti i pozivi na podršku Hamasovim militantima. U Melbourneu je na ulice poslana policija kako bi spriječila moguće sukobe onih koji podržavaju Izraelce i drugih koji podržavaju Hamas. Australska je vlada odbila osuditi izraelsku upotrebu vojne sile, prenosi DPA.