|

Žestok sukob policije i demonstranata u Hong Kongu, završena opsada kampusa

Žestok sukob policije i demonstranata u Hong Kongu, završena opsada kampusa
1
I. P.
18.11.2019. u 07:37
15
komentara
1

dijeljenja
Policija u Hong Kongu okončala je cjelonoćnu opsadu kampusa univerziteta u kojem se nalazilo stotine demonstranata. Građani su danima u kampusu izražavali svoje nezadovoljstvo političkim stanjem u gradu, a vrhunac je bila odluka policije da opkoli kampus i stavi ga pod opsadu kako bi demoralisala demonstrante.
Prilikom okončanja opsade nasilnim upadom policije u kampus građani su protiv snaga sigurnosti upotrebljavali zapaljive bombe i kamenje, a policija suzavac i gumene metke. Nije poznato koliko ima povrijeđenih.

Naime, unutar zgrada kampusa našlo se oko 500 demonstranata, dok ih je policija u nedjelju opkolila držeći područje pod opsadom. Desetine građana je probalo probiti obruč, ali bi ih policija dočekala suzavcem i gumenim mecima.

Policija opravdavala upotrebu sile tvrdnjom da je grupa građana pokušala fizički probiti kordon.

S druge strane, policija je pokušala i u nedjelju ući u kampus, ali su ih demonstranti dočekali s velikim otporom.

Građani su u kampusu protestovali danima, a postoji bojazan da je za njih usljed opsade policije nestalo hrane, mada dotok vode nije prekinut.

Postojala je mogućnost da policija u ponedjeljak ujutro dozvoli demonstrantima napuštanje kampusa, ali pod uslovom da se razoružaju i skinu maske.

Mnogi su odbili izaći iz prostog razloga što će svakako biti uhapšeni pa su izabrali da se to desi unutar kampusa.

Demonstracije u Hong Kongu traju mjesecima, a usljed bojazni dijela građana da Peking narušava visoku autonomiju ovog kineskog grada. Također, vlasti su zabranile nošenje maski tokom protesta, što je kasnije ocijenjeno kao kršenje Ustava Hong Konga.
Prijavi grešku


Komentari (15)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...