Igra živaca
1

Žestok sukob policije i demonstranata u Hong Kongu, završena opsada kampusa

I. P.
Policija u Hong Kongu okončala je cjelonoćnu opsadu kampusa univerziteta u kojem se nalazilo stotine demonstranata. Građani su danima u kampusu izražavali svoje nezadovoljstvo političkim stanjem u gradu, a vrhunac je bila odluka policije da opkoli kampus i stavi ga pod opsadu kako bi demoralisala demonstrante.

Prilikom okončanja opsade nasilnim upadom policije u kampus građani su protiv snaga sigurnosti upotrebljavali zapaljive bombe i kamenje, a policija suzavac i gumene metke. Nije poznato koliko ima povrijeđenih.

Naime, unutar zgrada kampusa našlo se oko 500 demonstranata, dok ih je policija u nedjelju opkolila držeći područje pod opsadom. Desetine građana je probalo probiti obruč, ali bi ih policija dočekala suzavcem i gumenim mecima.

Policija opravdavala upotrebu sile tvrdnjom da je grupa građana pokušala fizički probiti kordon.

S druge strane, policija je pokušala i u nedjelju ući u kampus, ali su ih demonstranti dočekali s velikim otporom.

Građani su u kampusu protestovali danima, a postoji bojazan da je za njih usljed opsade policije nestalo hrane, mada dotok vode nije prekinut.

Postojala je mogućnost da policija u ponedjeljak ujutro dozvoli demonstrantima napuštanje kampusa, ali pod uslovom da se razoružaju i skinu maske.

Mnogi su odbili izaći iz prostog razloga što će svakako biti uhapšeni pa su izabrali da se to desi unutar kampusa.

Demonstracije u Hong Kongu traju mjesecima, a usljed bojazni dijela građana da Peking narušava visoku autonomiju ovog kineskog grada. Također, vlasti su zabranile nošenje maski tokom protesta, što je kasnije ocijenjeno kao kršenje Ustava Hong Konga.