Svijet
0

Zerbari: Turski upad u Irak imao bi katastrofalne posljedice

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Irački ministar vanjskih poslova Hoshiyar Zebari izjavio je u ponedjeljak da bi, ukoliko bi turska vojska izvršila upad na iračku teritoriju, posljedice po stabilnost čitavog regiona bile katastrofalne.

Zebari je to rekao nakon bezuspješnih pregovora predstavnika dviju zemalja o mogućim načinima za rješenje tekuće krize koji su završeni u petak.

Turski parlament je nedavno dao odobrenje trupama da u potrazi za pripadnicima Radničke partije Kurdistana (PKK) prelaze granicu i ulaze na teritoriju susjednog Iraka.

U intervjuu za BBC, Zebari je rekao da turske vlasti nisu pokazale nimalo interesovanja za prijedloge iračke vlade za rješenje krize.

On je dodao i da su najave Turske da će izvršiti invaziju na sjeverni Irak podgrijale strahove u toj zemlji da bi takva operacija mogla da predstavlja "nešto više od puke potjere za članovima PKK-a".

Turska vojska je u nedjelju na istoku zemlje ubila 15 ljudi za koje se sumnjalo da su pripadnici Radničke partije Kurdistana, saopćili su vojni izvori u Ankari.

Kako prenose turski mediji, operacije turske vojske se izvode u blizini grada Pulumura, u istočnoj turskoj pokrajini Tunceli.

To područje je, kako se pretpostavlja, jedno od jačih uporišta pripadnika PKK-a na teritoriji Turske.

Vlada je nedavno povećala broj operacija protiv kurdskih pobunjenika, nakon što su učestali njihovi upadi na tursku teritoriju iz sjevernog Iraka.

Turska vojska je posljednjih sedmica nagomilavala trupe na granici s Irakom prijeteći da će, ukoliko napadi ne prestanu, u najkraćem mogućem roku početi ofanzivu protiv PKK-a, u okviru koje bi moglo da dođe i do upada njenih pripadnika u sjeverni Irak.

U Turskoj je tokom vikenda održan veliki broj protesta građana protiv pripadnika PKK-a.

Najveći od tih skupova je u nedjelju organizovan u Istanbulu.