{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Žene žrtve rata u Iraku: Broj udovica premašio milion

A
22.2.2015. u 13:00
11
90
Žene žrtve rata u Iraku: Broj udovica premašio milion
11
Žene žrtve rata u Iraku: Broj udovica premašio milion
Foto: EPA
Iračka ministrica za ženska pitanja Beyan Nuri je za Anadoliju govorila o problemima žena u krizom zahvaćenom Iraku i istakla da je broj udovica u toj zemlji dosegao brojku od njih milion.
"Veliki broj muškaraca je poginuo u sukobima s IDIL-om, a veliki broj žena su postale udovice. Utvrdili smo da je nakon posljednjih sukoba broj udovica u zemlji premašio milion. Te žene imaju ozbiljne psihološke traume i humanitarne probleme", kazala je ministrica Nuri.

Ističući kako su iračke žene "najteže" pogođene aktuelnom krizom u zemlji, Nuri je kazala da su najveće žrtve sukoba s IDIL-om jezidske žene koje su kidnapovane, a da je do sada nije bilo moguće sa sigurnošću utvrditi njihov broj.

"Različiti izvori pokazuju različite brojke. Jedni tvrde da je kidnapovano više od četiri hiljade, dok drugi smatraju da je riječ o četiri stotine kidnapovanih žena. Mi također nemamo niti pouzdane podatke o broju žena koje su poginule tokom sukoba s IDIL-om", kazala je Nuri.

Ministrica Nuti naglašava da je iračka vlada pripremila Nacrt zakona o pomoći ženama žrtvama rata i da će, u slučaju da isti prođe proceduru u parlamentu, tim ženama biti isplaćeno po 10.000 dolara odštete za pretrpjelu bol.

Iračka ministrica za pitanja žena Nuri također ukazuje na ozbiljan društveni problem povećanja broja prisilnog sklapanja brakova maloljetnica.

Ističući da je sve veći broj slučajeva da roditelji prisilno udaju djevojčice uzrasta od 13 do 14 godina, Nuri je kazala da službeni podaci Ministarstva pokazuju da je najveći broj brakorazvoda upravo kod takvih parova.

Nuri dodaje da se od 100 sklopljenih brakova u Iraku trenutno razvodi njih 20 i da je taj trend u stalnom porastu već nekoliko godina.

Osvrnuvši se i na međusektaške odnose u Iraku, Nuri je kazala da je do 90-tih godina prošlog vijeka sklapanje brakova među pripadnicima najbrojnije sunitske i šiitske sekte bila česta pojava, ali da je procenat tih brakova naglo smanjen.

"Prema podacima koje imamo, trenutno možemo reći da skoro pa i nema slučajeva da se sklapaju brakovi između pripadnika različitih vjerskih sekti", kazala je Nuri.

Stopa zaposlenosti žena u javnom sektoru u Iraku trenutno iznosi 35 posto, a ministrica Nuri ističe da je taj procenat 50 posto u Ministarstvu finansija, dok je u Ministarstvu odbrane i dalje na niskih 5 posto. Dodala je da žene u Iraku i dalje nemaju ravnopravan pristup visokim pozicijama u državi i da je to pitanje na kojem aktuelna vlast radi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: