|

"Žene u bijelom" ispred zatvora tražile slobodu za svoje muževe

"Žene u bijelom" ispred zatvora tražile slobodu za svoje muževe
0
F
FENA
10.12.2010. u 21:00
0
komentara
0

dijeljenja
"Žene u bijelom" ispred zatvora tražile slobodu za svoje muževe Foto: AP
Nekoliko desetaka „žena u bijelom“, supruga političkih zatvorenika, hodale su, bez izazivanja incidenata, u petak ulicama Havane uzvikujući “Sloboda!“ za 11 disidenata pred vratima dva zatvora u Havani, javio je dopisnik AFP-a.
U sklopu Dana ljudskih prava, ove žene obučene u bijelo i držeći u rukama po gladiolu, šetale su u tri odvojene grupe. Jednu je predvodila Reina Tamayo, majka zatvorenika Orlanda Zapate, čija kontroverzna smrt u februaru u dobi od 42 godine nakon štrajka glađu i dalje uzrokuje napetosti na ovom komunističkom otoku.

„Sloboda za zatvorenike!“ i „Živio Zapata!“ uzvikivale su žene ispred dva zatvora - „Istočnog kombinata“, najvećeg u zemlji, i ispred zatvora zvanog „1580“, kao i ispred Državne direkcije za zatvore u četvrti Vedado.

Žene su tražile oslobađanje 11 posljednjih disidenata uhapšenih iz grupe od 52 opozicionara koji su u principu svi trebali biti oslobođeni između jula i novembra posredovanjem Katoličke crkve sa Kube.

Do sada je 40 od ovih opozicionara uhapšenih nakon vala represije u martu 2003. godine oslobođeno i poslano u izgnanstvo u Španiju s njihovim porodicama.

Jedan zatočenik koji je odbio izgnanstvo nedavno je oslobođen. Sudbina još 11 opozicionara koji odbijaju izgnanstvo još je neizvjesna.

Kardinal Jaime Ortega je nedavno rekao da će i ovih 11 zatvorenika biti oslobođeno, ne precizirajući bilo kakav rok.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.