Kuba
0

"Žene u bijelom" ispred zatvora tražile slobodu za svoje muževe

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Nekoliko desetaka „žena u bijelom“, supruga političkih zatvorenika, hodale su, bez izazivanja incidenata, u petak ulicama Havane uzvikujući “Sloboda!“ za 11 disidenata pred vratima dva zatvora u Havani, javio je dopisnik AFP-a.

U sklopu Dana ljudskih prava, ove žene obučene u bijelo i držeći u rukama po gladiolu, šetale su u tri odvojene grupe. Jednu je predvodila Reina Tamayo, majka zatvorenika Orlanda Zapate, čija kontroverzna smrt u februaru u dobi od 42 godine nakon štrajka glađu i dalje uzrokuje napetosti na ovom komunističkom otoku.

„Sloboda za zatvorenike!“ i „Živio Zapata!“ uzvikivale su žene ispred dva zatvora - „Istočnog kombinata“, najvećeg u zemlji, i ispred zatvora zvanog „1580“, kao i ispred Državne direkcije za zatvore u četvrti Vedado.

Žene su tražile oslobađanje 11 posljednjih disidenata uhapšenih iz grupe od 52 opozicionara koji su u principu svi trebali biti oslobođeni između jula i novembra posredovanjem Katoličke crkve sa Kube.

Do sada je 40 od ovih opozicionara uhapšenih nakon vala represije u martu 2003. godine oslobođeno i poslano u izgnanstvo u Španiju s njihovim porodicama.

Jedan zatočenik koji je odbio izgnanstvo nedavno je oslobođen. Sudbina još 11 opozicionara koji odbijaju izgnanstvo još je neizvjesna.

Kardinal Jaime Ortega je nedavno rekao da će i ovih 11 zatvorenika biti oslobođeno, ne precizirajući bilo kakav rok.