The Independent
0

"Žene svijeta, ujedinite se!"

FENA
Michelle Bachelet
Michelle Bachelet
Žene svijeta, ujedinite se! - poziv je na naslovnici lista Independent, kojim se propraća vijest da su Ujedinjeni narodi donijeli historijsku odluku da nakon 65 godina od osnivanja formiraju posebno tijelo koje će se zalagati za prava žena širom svijeta.

Generalna skupština je jednoglasno odlučila pojačati i usredotočiti napore u korist žena, nadajući se da će oni imati učinka i u najzabačenijim dijelovima svijeta, kao i onima gdje vladaju predrasude koje ugrožavaju živote miliona žena.

Nova organizacija, koja će pored ostalog pozivati i vlade na odgovornost, i imati dvostruko veći budžet od onog koji se sad izdvaja za promoviranje jednakosti među spolovima, počet će s radom u januaru iduće godine, a na čelu će biti neko od poznatih ženskih političkih imena u politici.

Kao moguće kandidatkinje spominju se bivša predsjednica Čilea Michelle Bachelet i ministrica vanjskih poslova Ruande Louise Mushikiwabo.

Prava žena, koja u zemljama u razvoju imaju oblik bazičnih ljudskih prava - a tiču se prava na pristup zdravstvenoj pomoći, obrazovanju i zaposlenju, kao i pravnu odbranu od raznovrsnih oblika zlostavljanja, uključujući žensko obrezivanje - zaslužuju efikasniju akciju, primjećuje ovaj list.

Independent navodi da samo polovina žena u zemljama u razvoju dobiva medicinsku pomoć prilikom porođaja, a da svakog minuta svakog dana po jedna umre na porođaju; više od 60 miliona djevojčica godišnje stupa u ugovorene brakove, dok u 141 zemlji silovanje u braku nije zakonski kažnjivo.