{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Žene preuzimaju kontrolu nad Islandom

F
7.2.2009. u 18:44
0
8
Žene preuzimaju kontrolu nad Islandom
0
Žene preuzimaju kontrolu nad Islandom
Foto: Reuters
Island, zemlja koja su u njezinoj historiji često potresale vulkanske erupcije i prirodne katastrofe, sada pokušava izaći nakraj s katastrofom koju su izazvali ljudi, tačnije muškarci, piše u subotu The Times; ženski dio stanovništva je stoga odlučio okončati "eru testosterona" i preuzeti stvari u svoje ruke.
Sljedeće sedmice novoizabrana islandska premijerka Johana Sigurdardottir počet će s raščišćavanjem ostataka mreže "starih ortaka" koji su doveli zemlju na ivicu bankrota.

Polovinu njezina kabineta čine žene, kao i većinu savjetnika; žene su također na čelu dviju poljuljanih i osramoćenih banaka.

Cilj nije samo ekonomski oporavak, već i stvaranje novog osjećaja solidarnosti, poručuje premijerka, koja živi u registriranoj partnerskoj vezi s jednom autoricom dječijih knjiga, čime je postala prva otvoreno gej premijerka na svijetu.

"Jasno je šta se događa", kazala je Katrin Olafsdottir, profesorica ekonomije i jedna od članica vijeća koje nastoji ponovno postaviti bankrotirane banke na noge; "muškarci su poduzeli iracionalni rizik i lično se bogatili, a sada žene treba da počiste njihovo smeće".

Vikinška tradicija - da muškarci idu, često pijani, u osvajačke pohode, dok žene ostaju kod kuće da vode domaćinstvo - opstao je u dobrom dijelu 20. stoljeća, stvorivši nezavisnu žensku kulturu.

Islanđanke su i ranije popravljale štetu ili neuspjeh svojih muškaraca, ali ovaj put su otišle korak dalje i formalno preuzele upravu nad zemljom i važnim institucijama.

Odgovor na pitanje zašto misle da će biti bolje na tome zadatku od muškaraca jeste - zato što neće nikome bacati prašinu u oči, mistificirati poslovnu praksu i prikrivati greške, već iznijeti jasne argumente u prilog poduzimanja bilo kojeg poteza, prenosi Times.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: