SlutWalk Toronto
0

Žene poručile: Ako se oblačimo kao drolje, to ne znači da to i jesmo

Sarajevo-x.com
(Foto: Torontoist.com)
Isprovocirane izjavom jednog policajca u Torontu koji je kazao da se žene ne bi trebale oblačiti poput prostitutki ako ne žele postati žrtve 3.000 žena izašlo je na ulice i protestvovalo, želeći prenijeti poruku da nasilnici ne biraju žrtve na osnovu toga kako su obučene.

Protestna šetnja nazvana je SlutWalk Toronto, a priključili su joj se i muškarci i žene, pa čak i djece. Nije bilo nikakvog pravila oblačenja, svi su došli u odjeći u kojoj se najbolje osjećaju.

"Štagod da nosimo i gdje god da idemo, kad kažemo da to znači da, a kada kažemo ne to znači ne", uzvikivali su demonstranti šetajući ulicama Toronta.

"Drolja ima negativnu konotaciju i ta riječ se koristi kako bi se diskreditirale žene koje vole seks. Biti seksualno samopouzdan ne znači da pozivate nekoga na nasilje", kazala je Sonya JF Barnett, jedna od pokretačica SlutWalka.

Žene su istakle i to da su izjave poput te da golišave žene izazivaju da budu napadnute potpune gluposti i da je to isto kao da kažete da svaku otključanu kuću treba opljačkati i da svako dijete koje šeta samo ulicom zalsužuje da bude kidnapovano.

Žene su se protestnom šetnjom založile i za sve žrtve nasilnika, te zatražile od nadležnih da više brinu o sigurnosti žena koje su sve češće mete napada napaljenih nasilnika.

Također, ponudile su sve ženama koje su žrtve nasilja da dođu u savjetovalište, a svima onima koje trpe nasilje poručile su da progovore, jer nije sramota biti žrtva.

Na demonstracijama pružena je podrška i seksualnim radnicama, te je zatraženo da i one budu bolje zaštićene jer njihovi klijenti su najčešće očajnici, gubitnici, alkoholičari i osobe problematičnog ponašanja.