Svijet
0

Žene na odgovornim mjestima u Vatikanu

FENA
Papa Benedikt XVI. uskoro će imenovati i žene na odgovorna mjesta u Vatikanu, izjavio je državni sekretar Svete Stolice kardinal Tarcisio Bertone te potvrdio da Papa piše knjigu o Isusovim mukama i priprema encikliku o socijalnim pitanjima, objavio je u četvrtak list Repubblica.

"Mislim da će uskoro žene imati veću ulogu u Crkvi i Vatikanu. Pripremamo nova imenovanja i u okviru mogućnosti bit će zaduženja koja će moći obavljati žene", rekao je Bertone. Dodao je da on već ima jednu suradnicu u državnom tajništvu, talijansku časnu sestru, a druga dva osobna tajnika su Francuz i Poljak.

Bertone je govorio i o polemikama o uvođenju mise na latinskom jeziku koje u originalnom obliku sadrže i molitvu o "preobraćanju Židova", te je kazao da bi se moglo obvezati sve da se pridržavaju formule koju je uveo Pavao VI. poslije Drugoga vatikanskog koncila, gdje je ta molitva izbačena.

U svojem dokumentu "Motu proprio" kojim odobrava držanje misa na latinskom jeziku, Papa je već naglasio kako se treba pridržavati misala Pavla VI., kazao je Bertone i naglasio da je zadovoljan zbog povratka na tradicionalnu misu na latinskom, jeziku koji ne treba baciti u zaborav.

Govoreći o Papinu odmoru u Lorenzagu, na talijanskom sjeveroistoku, pokraj Belluna, kardinal Bertone je istaknuo da Benedikt XVI. provodi dane u čitanju, molitvi, sviranju klavira, ali i piše "drugu knjigu u Isusu i priprema encikliku o socijalnim pitanjima". No ne zna se kada će ta enciklika biti dovršena i objavljena.

Papa je zabrinut za stanje u Iraku kao i za katolike koji su proganjani u mnogim zemljama, rekao je Bertone. Dodao je pritom dau vezi s Papinim pismima Kini, Peking još nije službeno odgovorio, ali drži pozitivnim duže razmišljanje kineskih vlasti o odgovoru.