{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Žene i muškarci migranti moraju imati jednaka prava

F
6.3.2010. u 12:44
0
0
Žene i muškarci migranti moraju imati jednaka prava
0
Žene i muškarci migranti moraju imati jednaka prava
Foto: Ilustracija
Politika migracija mora ponuditi jednake mogućnosti pristupa ženama i muškarcima kako bi se smanjila ranjivost žena za vrijeme migracija i za optimiziran pozitivan razvoj utjecaja migracija u zajednicama porijekla - stav je Međunarodne organizacije za migracije (IOM), u povodu ovogodišnjeg Međunarodnog dana žena.
Iako žene migranti predstavljaju 105 miliona ljudi - blizu pola migranata u svijetu, koje su uključene u radne migracijske tokove samostalno i kao glavni prihod-zarađuju, njima se još ne nude iste mogućnosti za legalne migracije kao njihovim muškim sunarodnjacima pa su zbog toga još često neproporcionalno pogođene rizicima koji proizilaze iz migracionih kretanja, saopćeno je u subotu iz IOM-a.

Prema riječima IOM-ove zamjenice generalnog direktora, Laure Thompson, poslovi koje obavljaju žene migranti, kao što su njega i kućne usluge, iako bitni za ekonomiju u zemljama odredišta, često su potcijenjeni i loše integrirani u političkom pristupu.

"Mi zagovaramo za više pažnje gender osjetljivoj radnoj migracijskoj politici, priznajući da muškarci i žene imaju različite potrebe i prilike, prije, tokom i nakon migracije. Više mogućnosti za legalnim migriranjem bi spriječilo i zaštitilo veliki broj žena od ilegalnog hvatanja u zamku, eksploatisanja i nasilnih situacija, uključujući i trgovinu ljudima", riječi su Laure Thompson.

Nedostatak pravnog načina za migranjem često prisiljava žene da pribjegavaju krijumčarima i drugim posrednicima, što uveliko povećava rizik od nasilja i zlostavljanja na putu do njihovog odredišta.

U zemljama krajnjeg odredišta migranata stereotipi i diskriminacije također često dovode žene da rade u nereguliranom ili sumljivom okruženju što ih izlaže zlostavljanju, uključujući ograničenu slobodu kretanja, oduzimanju novaca i dokumenata, niskim plaćanjem, psihičkom nasilju i seksualnom zlostavljanju. Zemlje porijekla i zemlje odredišta ne mogu nastaviti ignorirati i zatvarati oči na položaj žena migranata, jer potreba za njihovim radom zapravo je u porastu, navodi se u saopćenju.

"Te žene se susreću s rastućom potrebom za uslugama njege i podrške u zemljama odredišta - zahtjev koji uveliko nije ispunjem u vrijeme ekonomske krize. Zemlje destinacije stoga moraju promovirati i podržavati otvaranje legalnih migracijskih kanala, pružajući adekvatne mogućnosti zapošljavanja i korištenja naknada. To je jedini način migracije gdje zaista mogu imati obostranu korist kako zemlje porijekla tako i zemlje odredišta, migranti, njihove porodice i zajednice", dodala je Thomson.

IOM je nedavno objavio "Gender i migracije rada u Aziji", naglašavajući kako od migracija žena njihove porodice mogu imati koristi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: