IOM u povodu 8. marta
0

Žene i muškarci migranti moraju imati jednaka prava

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Politika migracija mora ponuditi jednake mogućnosti pristupa ženama i muškarcima kako bi se smanjila ranjivost žena za vrijeme migracija i za optimiziran pozitivan razvoj utjecaja migracija u zajednicama porijekla - stav je Međunarodne organizacije za migracije (IOM), u povodu ovogodišnjeg Međunarodnog dana žena.

Iako žene migranti predstavljaju 105 miliona ljudi - blizu pola migranata u svijetu, koje su uključene u radne migracijske tokove samostalno i kao glavni prihod-zarađuju, njima se još ne nude iste mogućnosti za legalne migracije kao njihovim muškim sunarodnjacima pa su zbog toga još često neproporcionalno pogođene rizicima koji proizilaze iz migracionih kretanja, saopćeno je u subotu iz IOM-a.

Prema riječima IOM-ove zamjenice generalnog direktora, Laure Thompson, poslovi koje obavljaju žene migranti, kao što su njega i kućne usluge, iako bitni za ekonomiju u zemljama odredišta, često su potcijenjeni i loše integrirani u političkom pristupu.

"Mi zagovaramo za više pažnje gender osjetljivoj radnoj migracijskoj politici, priznajući da muškarci i žene imaju različite potrebe i prilike, prije, tokom i nakon migracije. Više mogućnosti za legalnim migriranjem bi spriječilo i zaštitilo veliki broj žena od ilegalnog hvatanja u zamku, eksploatisanja i nasilnih situacija, uključujući i trgovinu ljudima", riječi su Laure Thompson.

Nedostatak pravnog načina za migranjem često prisiljava žene da pribjegavaju krijumčarima i drugim posrednicima, što uveliko povećava rizik od nasilja i zlostavljanja na putu do njihovog odredišta.

U zemljama krajnjeg odredišta migranata stereotipi i diskriminacije također često dovode žene da rade u nereguliranom ili sumljivom okruženju što ih izlaže zlostavljanju, uključujući ograničenu slobodu kretanja, oduzimanju novaca i dokumenata, niskim plaćanjem, psihičkom nasilju i seksualnom zlostavljanju. Zemlje porijekla i zemlje odredišta ne mogu nastaviti ignorirati i zatvarati oči na položaj žena migranata, jer potreba za njihovim radom zapravo je u porastu, navodi se u saopćenju.

"Te žene se susreću s rastućom potrebom za uslugama njege i podrške u zemljama odredišta - zahtjev koji uveliko nije ispunjem u vrijeme ekonomske krize. Zemlje destinacije stoga moraju promovirati i podržavati otvaranje legalnih migracijskih kanala, pružajući adekvatne mogućnosti zapošljavanja i korištenja naknada. To je jedini način migracije gdje zaista mogu imati obostranu korist kako zemlje porijekla tako i zemlje odredišta, migranti, njihove porodice i zajednice", dodala je Thomson.

IOM je nedavno objavio "Gender i migracije rada u Aziji", naglašavajući kako od migracija žena njihove porodice mogu imati koristi.