Golotinjom protiv sistema
2

Žene francuskih vojnika se skinule u znak protesta zbog kašnjenja plaća

Klix.ba
(Foto: Facebook)
Supruge i djevojke francuskih vojnika su na krajnje neuobičajen način odlučile od vlasti tražiti da isplate plaće njihovim partnerima.

Stotine ljutitih žena obnažile su se u Facebook kampanji kojom izražavaju protest protiv kompjuterskog sistema zbog kojeg su njihovi najmiliji ostali bez plaća.

One su na golim leđima ispisale poruke kojim izražavaju podršku svojim voljenim i protest protiv sistema koji ih je iznevjerio, a fotografije su postavile u grupi koja trenutno ima 17.000 članova.

Kako "zakon šutnje" francuskim vojnicima ne dozvoljava da se javno bore za svoja prava, u pomoć su im priskočile njihove ljepše polovine.

Plaže francuskih vojnika u cijelom svijetu regulira kompjuterski sistem "Louvois", koji je krajem 2011. zaražen virusom. Od tada na hiljade francuskih vojnika, od kojih neki služe u ratnim zonama, ne dobijaju redovno svoje plaće ili ih dobijaju u znatno manjem iznosu.

Vlada tvrdi da radi sve što je u njenoj moći da ponovo uspostavi normalno funkcioniranje sistema do početka nove godine. Međutim, žene tvrde da se od oktobra stanje pogoršalo i da sve više vojnika ne dobija plaće.

"Neke od nas nisu u stanju da plate račune, najamninu stana ili da kupe odjeću djeci", kazala je Virginie koja je osnovala grupu, piše AFP.

Grupa na Facebooku uznemirila je francuske vlasti, koje su čak pokušale izvršiti pritisak na žene da je ugase.

"Mi nismo uplašene jer za nas 'zakon šutnje' ne važi i imamo pravo javno iskazati svoje nezadovoljstvo", poručila je Virginie.