{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ženama se smije uskratiti hrana ako odbiju seks

F
14.8.2009. u 13:33
0
26
Ženama se smije uskratiti hrana ako odbiju seks
0
Ženama se smije uskratiti hrana ako odbiju seks
Foto: AFP/File
Afganistan je donio zakon kojim se "ozakonjuje diskriminacija" prema ženama šijitske manjine i po kojemu se ženama može uskratiti hrana ako odbiju seks, objavio je u petak Human Rights Watch (HRW).
Kako navodi organizacija za zaštitu ljudskih prava, koja upozorava da je riječ o izbornom manevru predsjednika Hamida Karzaija, kandidata za drugi predsjednički mandat na izborima 20. augusta, zakon je objavljen u afganistanskom Službenom listu 27. jula.

O donošenju tog zakona nije bilo službene izjave, a afganistanska vlada nije bila dostupna u petak ujutro kako bi potvrdila informaciju.

Zakon je, po mišljenju HRW-a, nova verzija zakona koji su u martu prihvatili afganistanski parlamentarni zastupnici, a potpisao ga je predsjednik Hamid Karzai, ali nije stupio na snagu jer je uzvitlao prašinu na Zapadu, gdje su ga nazvali zakonom za ozakonjenje silovanja u braku.

HRW kaže da se upoznao sa završnim oblikom novog zakona koji ima "velik broj nazadnjačkih članaka" o pravima žena, premda oni nisu tako restriktivni kao u prvom prijedlogu.

Po novom zakonu muž ima pravo uskratiti ženi svaku materijalnu podršku, pa i hranu, kao i čuvanje djece, ako ga ona ne zadovolji u krevetu. U tom se slučaju skrb nad djecom povjerava ocu ili djedu.

Zakon također predviđa da žena mora zatražiti dopuštenje od muža ako želi raditi, a silovatelj može izbjeći sudski progon ako plati "krvarinu" silovanoj ženi, dodaje HRW, a prenosi Hina.

Donošenje novog zakona dolazi nekoliko prije predsjedničkih izbora 20. augusta, na kojima Hamid Karzai ima najviše izgleda za pobjedu, nakon što se dogovorio s vođama najvećih entičkih i vjerskih zajednica u zemlji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: