Vlada u pripravnosti
40

"Žena, život, sloboda": Zbog godišnjice smrti Mahse Amini iranska vlada izvela policiju na ulice

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Prije godinu dana u Iranu su počeli protesti protiv teokratskog režima. Poticaj je bila smrt Mahse Amini, koju je pritvorila policija za moral "neprikladnog nošenja hidžaba". Ona je preminula nakon što je pretučena u policijskoj stanici.

Nakon njene smrti širom Irana su pokrenuti masovni protesti, a režim se brutalno obračunavao sa demonstrantima. U iščekivanju godišnjice smrti Mahse Aminija, vlada je udvostručila prisustvo policije na ulicama kako bi spriječila ponovne proteste.

Da se nešto značajno dešava u Iranu, svijet je saznao putem društvenih mreža. Ogorčene žene izašle su na ulice i spalile svoje hidžabe u znak prkosa teokratskom režimu.

Incident je izazvao društvenu eksploziju. Protesti su počeli 16. septembra i proširili se širom zemlje. Vlasti su na izazov odgovorile ograničavanjem pristupa internetu i društvenim mrežama. Iranske vlasti okrivile su SAD, Izrael i njihove agente za poticanje protesta. Zapad je pooštrio sankcije Islamskoj Republici.

Režim je demonstrirao svoju snagu okupivši desetine hiljada ljudi u Teheranu na protestima organizovanim u znak podrške obaveznom nošenju hidžaba.

Međutim, protestni pokret je postajao sve rašireniji. Slogan "Žena, život, sloboda" čuo se u svim krajevima zemlje, režim je nastojao da ušuti ljude silom. Prema podacima organizacija za ljudska prava, tokom protesta je ubijeno oko 600 ljudi, uhapšeno je oko 20 hiljada. Neki demonstranti su pogubljeni.

Već nekoliko mjeseci iz Irana se javljaju izvještaji o trovanju plinom učenica i studenata. Mnogi su sugerirali da su ovi napadi taktika zastrašivanja kako bi se roditelji prisilili da ne šalju svoje kćeri u školu.

Iranske vlasti su u februaru najavile amnestiju za zatvorenike koji su spremni da se pokaju.

Protesti su počeli da jenjavaju nakon što su vlasti počele s pogubljenjem demonstranata. Režim je inicirao strože kazne za kršenje zakona o obaveznom nošenju hidžaba. Uprkos tome, mnoge žene nastavljaju da se opiru.