Svijet
9

Žena koja je postala simbol rata u Vijetnamu dobila besplatnu lasersku operaciju

Klix.ba
Više od 40 godina nakon što je postala simbol rata u Vijetnamu, Kim Phuc je dobila besplatnu lasersku operaciju koja bi trebala okončati njen bol.

Na fotografiji koja u svijetu simbolizira strahote rata u Vijetnamu potpuno naga Kim trči prema fotografu raširenih ruku nakon što joj je napalm spalio odjeću i opekao kožu.

Od tada je prošlo 40 godina, Kim svoje ožiljke krije dugim rukavima, ali njeno lice otkriva sav bol koji je osjetila 1972. godine. Sada napokon ima priliku za liječenje specijalnim laserskim tretmanom koji se obavlja u Miamiju. Pedesetdvogodišnja Kim dobro podnosli liječenje kojim se tretira koža njene ruke, leđa i vrata.

Kim je 8. juna 1972. godine fotografisao Nick Ut nakon što je vojska slučajno bacila napalm bombe na civile u selu Trang Bang. Ona je tada zadobila opekotine zbog kojih joj se koža doslovno ljuštila s trećine tijela. Deset posto ljudi koji su bili izloženi djelovanju bombe su umrli. Kim je preživjela, ali je morala živjeti sa strašnim ožiljcima i ograničenim pokretanjem lijeve ruke.

"Kao dijete voljela sam se penjati na drveće, poput majmuna. Nakon eksplozije bombe više se nikad nisam popela na drvo, niti sam se igrala sa svojim prijateljima. Bilo mi je veoma teško", izjavila je Kim.

Zbog povreda koje je doživjela Kim osjeća bolove pri svakoj promjeni vremena. Kada su je pitali kako bi ocijenila intenzitet boli, Kim je rekla da se radi o ocjeni 10 na skali od mogućih 10. Međutim, liječenje je uspješno, njeni ožiljci se smanjuju, a koža na slabo pokretnoj ruci je dosta mekša. Liječenje će trajati blizu godinu dana.